Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /латиница

Стигла одлука “Гаспрома”, гас у Српској скупљи за 16 одсто

Извор: Глас Српске

Гас у Српској у трећем кварталу биће скупљи за 16 одсто у односу на друго тромјесечје, рекао је “Гласу Српске” директор “Гас Реса” Љубо Гламочић.

Таква одлука руског “Гаспрома” стигла је данас у “Гас Рес”, а Гламочић је подсјетио да Српска има дугорочни уговор са том руском компанијом који је потписан још 2015. године.

“У том уговору јасно је назначено да се цијена гаса усклађује квартално са кретањем цијена нафтних деривата на берзи. И тај поступак се поштује. Не мијења се ништа”, навео је Гламочић.

Објаснио је да “Гас Рес” има потписан уговор са “Гаспромом”  до краја 2022. године, под истим условима али не по истој цијени, јер се она усклађује са кретањем цијена нафте.

“Људи се доводе помало у заблуду. Исти принцип је, није иста цијена јер се она квартално утврђује по нафтној формули сваког првог на почетку квартала за три мјесеца”, објаснио је Гламочић и додао да, ако цијена нафтних деривата пада и гас појефтињује, а ако нафта поскупљује иста ситуација је и са гасом.

Гламочић је додао да је за трећи квартал (од 1. јула), Српска уплатила аванс за тај мјесец у јуну по цијенама за други квартал.

“Сада када нам је испостављена фактура коначног обрачуна онда ће нам бити уобзирена и цијена за трећи квартал па ћемо платити ту разлику. И ми смо сами процијенили да ће цијена гаса у овом кварталу, с обзиром на нагли скок дериват,а у другом тромјесечју износити око 16 одсто више. Таква одлука стигла нам је и од “Гаспрома” , рекао је Гламочић.

Нагласио је да је цијена гаса у ФБиХ већа, те да у обзир треба узети и додатни трошак који они имају за транспорт гаса из Зворника до Сарајева, који није мали.

Filter 2019