Fri. Aug 19, 2022
ћирилица /латиница

Специјална болница за психијатрију у Сокоцу: Уз помоћ пријатеља лакша борба с кризом

Извор: Глас Српске

Специјална болница за психијатрију у Сокоцу, упркос бројним проблемима који отежавају њено пословање, захваљујући подршци друштвено одговорних компанија и појединаца и у кризним временима успијева корисницима пружити адекватну услугу.

Рад у овој здравственој установи, у којој се збрињавају и лијече пацијенти са најтежим облицима душевних обољења, организован је кроз шест одјељења и радноокупациону терапију, а ситуација у којој се тренутно налазе далеко је од завидне.

Вршилац дужности директора Специјалне болнице за психијатрију у Сокоцу Драган Булајић, који је на ту функцију дошао почетком априла, каже да су суочени са огромним наслијеђеним дуговима.

“Највећи је кредит од 2,5 милиона КМ који је сада дошао на наплату са мјесечном ратом у износу од 26.000 КМ. Затекао сам и бројне неплаћене рачуне. Дуг за воду износи 45.000, за лож-уље 81.000, струју 22.000 КМ. Добављачима хране и воћа дугујемо 12.000, а месарама 8.000 марака”, набраја Булајић.

Побројани дугови у великој мјери им отежавају пословање јер мјесечна транша коју добијају од Фонда здравственог осигурања РС и која је једини извор финансирања ове установе није довољна за све трошкове.

“Мјесечна транша до сада је износила 316.000 КМ, али будући да је дошло до повећања плата од десет одсто, тај износ је повећан на око 340.000 марака и ових дана треба да добијемо прву увећану. Од тог новца исплаћујемо плате, рате кредита, превоз радника, па нам за храну и сервисирање рада болнице не остаје много”, прича Булајић и додаје да запошљавају 127 радника, од којих су по систематизацији радних мјеста три вишак.

Како би пребродили ову кризу, Булајић каже да су се обратили бројним пријатељима и фирмама за помоћ. Међу првима се јавила компанија “м:тел”, од које је тражио помоћ у исплати новчаних награда пацијентима на радној терапији.

“Посједујемо врт са два пластеника у којима сијемо паприке, парадајз, краставац, кромпир и друго поврће за болничку кухињу. Пацијентима који раде у врту исплаћујемо симболичне накнаде, а када сам преузео функцију, оне им нису биле исплаћене од новембра прошле године. Компанија “м:тел” изашла нам је у сусрет и донирала новац којим смо исплатили те награде за два мјесеца”, рекао је Булајић и упутио апел и другим компанијама у Српској да им помогну, наглашавајући да њихово мало њима значи много.

Истиче да им је свака помоћ добродошла како би закрпили бар неку од многобројних рупа. 

“Помоћ у новцу пружили су нам и начелници Калиновика, Гацка, Источног Новог Сарајева те градоначелник Источног Сарајева, а и Фонд здравства има много разумијевања када нам се појаве ванредни трошкови. “Микрофин” нам је скоро донирао одређени износ за храну, као и фирма “Power”, казује Булајић који је захвалио и шумском газдинству у Сокоцу које им редовно прискаче у помоћ.

Услови

Болница у Сокоцу тренутно има 144 пацијената, а услови су, каже Драган Булајић, више него задовољавајући, изузев на женском акутном одјељењу.

“И тај проблем ће ускоро бити прошлост. Влада РС одобрила нам је 94.000 КМ са ПДВ-ом за реконструкцију спрата на којем је смјештено мушко акутно одјељење. План је да након реконструкције на тај спрат пребацимо и мушко продужено одјељење, а у њихове садашње просторије пребацимо женско акутно јер су услови ту далеко бољи”, појаснио је Булајић.

Filter 2019