Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Соколац: Премијера филма “Одбрана села Дрецељ”

Извор: Срна

Документарни филм “Одбрана села Дрецељ”, аутора Саше Николића, посвећен српским борцима који су током Одбрамбено-отаџбинског рата бранили ово село које је послије Дејтона припало Олову, вечерас ће премијерно бити приказан на Сокоцу.

Николић је рекао Срни да је повод за снимање филма 30 година од формирања Друге романијске моторизоване бригаде у чијем саставу је био и Оловски батаљон и Дрецељска чета Војске Републике Српске, због чега промоција креће са Сокоца у коме је формирана Друга романијска бригада.

Циљ је, каже аутор, да се његује култура сјећања на српске борце који су бранили ово село у минулом рату, а самим тим и Сарајевско-романијску регију и Републику Српску.

Николић је нагласио да је филм сниман од почетка септембра прошле до 4. јула ове године на подручју села Дрецељ, општине Соколац, Источно Ново Сарајево, Пале, Зворник и Власеница у коме након избјеглиштва живе мјештани овог села.

Филм рађен ппрема Николићевој књизи “Срби, Дрецељ и Дрецељани” коју је објавио у Београду 2012. године, као и по архивским ратним и поратним видео снимцима, те по свједочењу демобилисаних бораца Војске Републике Српске.

Премијерно приказивање организовала је Установа за културу “Перо Косорић” вечерас у 20.00 часова у сали за сједнице Скупштине општине Соколац. Улаз је бесплатан.

Након премијере на Сокоцу, филм ће бити приказан широм Српске, Србије и у српској дијаспори у наредних годину и по дана.

Спонзори филма су град Источно Сарајево и општине Соколац и Пале.

Саша Николић, српски књижевник рођен у Олову, добитник је више награда и признања и аутор је 12 књига, од којих четири у прози и осма у епској поезији.

Filter 2019