Fri. Aug 19, 2022
ћирилица /латиница

Сладоје: Туристички комплекс на Зеленгори допринијеће развоју општине

Извор: Срна

Начелник општине Kалиновик Радомир Сладоје рекао је да ће покретање инвестиционог циклуса на Зеленгори допринијети развоју ове локалне заједнице, чији је ликвидност буџета добра захваљујући приходима оствареним кроз располагање сопственим ресурсима.
Сладоје је истакао за Срну да је, између два Петровдана – крсне славе општине, урађено доста тога, додајући да је буџет у износу од 6.814.000 KМ већи у односу на раније године.

Он је истакао да је покретање инвестиционог циклуса, односно изградња туристичког комплекса на Зеленгори почела и већ је продато 35 локација.

“До сада смо урадили два регулациона плана са двије фазе. У првој фази су ове локације које су већ продате, а продаја локација у оквиру друге фазе требало би да почне за неких 10 до 20 дана и очекујемо да ће и то бити успјешно реализовано и да ћемо напунити буџет и више него што смо планирали”, истакао је Сладоје.

Он је додао да је завршена и опремљена планинарска кућа на Зеленгори коју ће користити општина, односно Туристичка организација.

Према његовим ријечима, завршен је и пројекат електрификације у чему им је помогла “Електропривреда” како би се избјегле евентулне грешке, а у року од 15 дана биће расписан тендер.

“У међувремену завршен је пројекат примарне водоводне и канализационе мреже са био пречишћивачем, што је било потребно урадити у оквиру овог пројекта. Такође, завршен је елаборат модернизације саобраћајнице од Kалиновика до Зеленгоре”, додао је Сладоје.

Он је истакао и да је у току реализација пројекта изградње хидроцентрале “Улог” гдје ради између 200 до 300 људи у неколико смјена, а очекује да ће бити завршена до краја 2023. године.

Говорећи о другим релизованим пројектима, Сладоје истиче да је завршен паркинг у центру општине, настављено је са реконструкцијом фасада на објектима, те реконструкција ски-лифта и ски-стазе на Јелашцима.

Он је додао да је у току чишћење те стазе и да очекују да ће ски-лифт бити оспособљен до зиме, а преласком на трезорско пословање локални Дом здравља је побољшао рад.

“Влада Републике Српске нам је помогла, отплатила дуговања, што нам је много значило, јер је био губитак од 800.000 KМ, који се годинама накупио. Дошло је до реорганизације ватрогасног друштва набавком ватрогасног возила од 290.000 KМ чију испоруку очекујумо”, истакао је Сладоје.

За подстицаје у пољопривреди су предвиђена средства у износу од 155.000 KМ.

Сладоје је додао и да је у протеклој години запослен одређен број лица, међу којима је и осам приправника. Одређен вид финансијске помоћи су пружили и борачкој полулацији, а за једну вишечлану породицу су купили кућу.

Kада је ријеч о мјерама пронаталитетне политике, Сладоје истиче да по 1.000 KМ дају за рођење дјетета, за упис у први разред основне школе предвиђене су 2.000 KМ, а за упис у средњу школу, од ове године дају по 1.000 KМ.

“Све то радимо с циљем да задржимо младе људе на овом подручју, као и да сачувамо основну и средњу школу”, истакао је Сладоје.

Kада је ријеч о обиљежавању Петровдана, крсне славе општине Kалиновик, Сладоје истиче да је припремљен разноврстан и богат програм са различитим спортским активностима, а на дан славе биће служена света литургија, свечани ручак, те обављен славски обред.

Filter 2019