Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Сарадња Српске и Вакајама перфектуре из Јапана

Извор: Филтер

Крајем прошле седмице, 30. јуна, одржана је онлајн свечана церемонија потписивања Споразума о братимљењу између јапанског града Сусами из Вакајама префектуре и општине Језеро из Републике Српске. Овој свечаности, осим представника из Републике Српске и Вакајама префектуре, присуствовали су и Њ.Е. Макото Ито, амбасадор Јапана у БиХ, и Њ.Е. Синиша Берјан, амбасадор БиХ у Јапану.


Споразумом су, због бројних сличности двије локалне заједнице, дефинисане области будуће сарадње Града Сусами и општине Језеро.
У протеклих 26 година од успостављања дипломатских односа двије државе, ово је први званичан Споразум о братимљењу локалних заједница из Јапана и Републике Српске и БиХ, а у наредном периоду очекује се потписивање још два слична споразума са градовима из Републике Српске.


Велики број медијских кућа из Јапана пратио је онлајн свечаност братимљења, између осталих и најпопуларнији и најгледанији јапански ТВ канал, тзв. NHK канал. Велику пажњу медија привукло је и предавање амбасадора Берјана, одржано у спортском центру града Сусами пред великим бројем средњошколаца, становника и високих
званица из града и префектуре Вакајама. Предавање је претходило свечаној церемонији братимљења.


Дан послије, 01. јула, Универзитет у Источном Сарајеву (УИС) и државни Универзитет из Вакајаме основан 1949. године, посредством Амбасаде Босне и Херцеговине у Јапану, потписали су Споразум о сарадњи на период од пет година. Споразумом се, између осталог, предвиђа размјена академског особља и студената, заједничка организација научних догађаја као и учешће у пројектима од обостраног интереса.


По завршетку церемоније потписивања, амбасадор Берјан је, обзиром на околности и немогућност личног присуства руководства УИС-а на заједничкој церемонији потписивања, уручио пригодан поклон ректору јапанског универзитета у име ректора УИС-а, проф. др Милана Кулића, са симболиком природних љепота и пољопривредних потенцијала Републике Српске.


Посебно је важно истаћи иницијативе за економску сарадњу, с обзиром на то да постоји велики интерес појединих јапанских компанија из Вакајама префектуре за увоз органских прехрамбених и органских козметичких производа из Републике Српске.
Прве тестне количине органског ајвара, органског купиновог вина, ракије и органске козметике из Републике Српске, након вишемјесечних договора и процедура на обје стране, већ су транспортоване у јапанску префектуру Вакајама.

Filter 2019