Sun. Aug 7, 2022
ћирилица /latinica

Sava Marinković, osumnjičeni za ubistvo policajaca, izručen BiH

Izvor: Glas Srpske

Sava Marinković, osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića izručen je danas iz Njemačke u BiH, nakon čega je odveden u prostorije Tužilaštva Kantona Sarajevo na saslušanje, potvrđeno je „Glasu Srpske“.

Kako Glas saznaje, on će nakon saslušanja biti smješten u poseban odjel Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu gdje će stalno biti pod nadzorom jer mu je ranije već određen pritvor.

Marinković je bio u Njemačkoj u zatvoru zbog trgovine drogom, a vlasti te zemlje nedavno su odobrile njegovu ekstradiciju. Njega  su pripadnici Granične policije BiH preuzeli u Frankfurtu i on je prebačen u BiH avionom, koji je danas oko 13 časova, sletio na Sarajevski aerodrom.

Uloga Marinkovića u pomenutom zločinu otkrivena je nakon svjedočenja Aleksandra Macana, takođe osumnjičenog u ovom slučaju, a koji je rekao da je upravo Marinković navodno osoba koja je iz vozila pucala u Šehovića i Vujinovića.

Policajci Adis Šehović i Davor Vujinović usmrćeni su 26. oktobra 2018. godine oko pet časova. Tada su na njih dok su se vozili u policijskom automobilu paljbu otvorili kradljivci koji su na parkingu u Geteovoj ulici pokušavali ukrasti „golf 6“ hrvatskih tablica, prenosi Glas.

Macana je sa slučajem ubistva povezao biološki trag na vozilu koje je bilo predmet krađe,  kao i određeni podaci sa aplikacije Skaj. Njegov DNK  je navodno nađen vještačenjem.

Nedavno je okončano vještačenje pronađenih dijelova puške, za koje je Macan rekao da su ih zakopali u Palama. Ovo oružje je bilo tri godine u zemlji i nije se moglo sa sigurnošću utvrditi je li ono korišćeno u zločinu. Marinković je ranije putem svog advokata Bojana Veselinovića poručio da je spreman na saradnju s Tužilaštvom Kantona Sarajevo i istražnim organima. Tada je negirao bilo kakvu umiješanost u zločin.

Filter 2019