Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /latinica

Predložiti Vladi mjere za pomoć slijepim licima

Izvor: Srna

Savez slijepih Republike Srpske pokušaće da uz pomoć Vlade Srpske pronađe način za zaštitu ove ranjive društvene grupe i ublažavanje posljedica visoke inflacije i ekonomske krize koja dodatno utiče na njihov ekonomsko-socijalni položaj, rekao je predsjednik Saveza Branko Suzić.

Navodeći da Savez slijepih Republike Srpske trenutno ima 1.923 člana, Suzić je rekao da je potrebno obezbijediti dodatna finansijska sredstva za poboljšanje njihovog teškog materijalnog položaja.

„Očekujemo i podršku u radu lokalnim organizacijama, koje su na neki način zapostavljene i dio njih je pred gašenjem zbog izostanka podrške od lokalne zajednice, te nam je želja da i to pitanje afirmišemo“, rekao je Suzić novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je na sjednici Upravnog odbora Saveza slijepih Republike Srpske razmatran polugodišnji izvještaj o radu i finansijski izvještaj, te da ima još mnogo pitanja koja treba razmatrati, među kojima je i zapoljšavanje ove kategorije stanovništva.

Suzić je dodao da je bilo riječi i o programskim aktivnostima i o obilježavanju 30 godina rada i postojanja republičkog Saveza slijepih u oktobru.

Sekretar Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo Jovica Mijatović rekao je da trenutno imaju 168 članova iz svih šest gradskih opština, te da imaju mnogo problema, koji su dodatno usložnjeni trenutnom ekonomskom situacijom i poskupljenjima.

On je dodao da se trude da te probleme riješe na najbolji način, ali su im mogućnosti ogranične.

Prema njegovim riječima, finansijsku pomoć im pruža grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo.

„Da imamo veću finansijsku podršku radili bismo i više, a problemi našeg članstva su uglavnom socijalne prirode. Ogroman broj njih živi jako teško, ali nadamo se da ćemo imati razumijevanja nadležnih kako bismo bar u nekoj mjeri našim članovima ublažili probleme“, istakao je Mijatović.

On je napomenuo da je za organizacije kao što je ova, koja štiti interese jedne od ranjivih društvenih grupa, potrebno znatno više finansijskih sredstava.

„Mi moramo da platimo radnika koji obavlja administrativno-tehnička pitanja bez koga naše udruženje ne može da radi. Tu su i troškovi za režije i nama ostaje malo finansijskih sredstava da bismo realizovali neke aktivnosti“, ukazao je Mijatović.

On je dodao da u okviru apliciranja sa određenim projektima realizuju socijalno-humanitarne aktivnosti za članstvo, kao i različite edukacije.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Istočno Novo Sarajevo Igor Đokanović, koji je prisustvovao sjednici Upravnog odbora Saveza slijepih, rekao je da ova lokalna zajednica podržava rad Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo i na godišnjem nivou izdvaja oko 3.600 KM.

„Ova organizacija je jedna od najbolje organizovanih u našoj opštini, ali i gradu Istočno Sarajevo i jako dobro funkcionišu. Imamo dobru saradnju i mi smo ovu organizaciju proglasili od opšteg značaja i svake godine se u budžetu sredstva planiraju za njih“, istakao je Đokanović.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Istočno Sarajevo Ljiljana Lizdek rekla je da su upoznati o radu Gradske organizacije slijepih i slabovidih, a da je ova sjednica bila prilika da se dodatno upoznaju o svim tekućim problemima.

Ona je naglasila da će shodno mogućnostima u narednom periodu pokušati da izdvoje više sredstva za rad Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo.

„Oni učestvuju aktivno na projektima koji su predviđeni za organizacije civilnog društva, odnosno nevladin sektor i želim da pohvalim njihov rad. Mi ćemo sa aspekta gradske uprave nastaviti da ih podržavamo“, istakla je Lizdekova.

Ljubinko Rebić koji predstavlja regiju Semberije i Birča ističe da imaju oko 250 članova, navodeći da su uobičajeni problemi slijepih lica u svim regijama, a posebno su izraženi u obrazovanju, zapošljavanju, socijalno-humanitarnoj podršci na čemu je trenutno poseban akcenat.

Član Upravnog odbora međuopštinske organizacije Saveza slijepih Prijedor Slađana Miljević rekla je da organizacija broji oko 150 članova, a da je od problema posebno izražena nezaposlenost kod mlađih ljudi, nedostatak adekvatne asistencije po pitanju školovanja i slično.

„Posebno je izraženo siromaštvo koje je evidento zbog novonastale ekonomske krize. Populacija slijepih je specifična, jer je čulo vida jedno od najvažnijih i jako je teška generalno situacija“, napomenula je Miljanovićeva, dodajući da je nedostatak finansijskih sredstava uvijek glavni problem.


Filter 2019