Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

Пале: У петак отварање Mеђународне ликовне колоније

Извор: Срна

Међународна ликовна колонија “АРТ симпозијум Јахорина 2022”, која ће окупити сликаре и вајаре из четири земље, биће отворена у петак, 15. јула, на Економском факултету на Палама.

Оснивач и умјетнички руководилац “АРТ симпозијума Јахорина” Лазо Савић рекао је Срни да ће колонија трајати до 24. јула када ће бити представљени радови учесника из Бугарске, Македоније, Србије и БиХ. Савић је додао да су међу њима вајари од којих ће двојица клесати камен, а један ће радити скулптуру у дрвету, те да је тема као и претходних година “Фигура у савременој умјетности, велики формат”.

Савић је истакао да је ово 18. по реду симпозијум, да га није лако организовати, те да помоћ очекује од Министарства просвјете и културе Републике Српске и општине Пале. “Конкурсне процедуре нису завршене. Конкурисаћу и према граду Источно Сарајево.

Надам се да ћу добити одговарајућа средства како би успјешно организовао ликовну колонију”, рекао је Савић.

Он је додао да је у плану излет до Вишеграда, Кадиног врела и Сарајева, али да све зависи од средстава, те да учесницима треба обезбиједити материјал за рад, као и смјештај. Међународна ликовна колонија “Арт симпозијум Јахорина” основана је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра “Јахорина” и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајева Предрага Ласице.

Циљ манифестације је афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, те подстицај туризма, како у Републици Српској, БиХ, региону, тако и у свијету.

Међународна ликовна колонија угостила је бројне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпанија, Италије, Египта, Грчке, Ирске, САД, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Црне Горе, Хрватске, Јужне Кореје и Кине. Дјела ових умјетника су представљена на више од 80 изложби у Републици Српској, БиХ и иностранству.

Filter 2019