Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

Одржана комеморација прим. др Бранки Пекић Семиз

Извор: Филтер

У сали Културног центра Источно Ново Сарајево одржана је комеморација прим. др Бранки Пекић Семиз. Од ње се опростила породица, бројне колеге, пријатељи и грађани.

У име колега са Одјељења за гинекологију и акушерство Болнице “Србија” обратила се др Гордана Вуковић.

“Наша Гара, како смо те звали, пријатељ свима, незамјењива колегиница и шефица… После дугих и тешких дежура које смо износили раме уз раме, уз твоје вјештине и вјеште инструкције сви смо се осјећали сигурније. Увијек си била спремна за наша дружења, шалу и смијех. Била си ту за нас у свим животним околностима, а ниси дозволила да ми будемо уз тебе када ти је било најтеже.О твојим професионалним успјесима нећемо говорити, нека о томе говоре сва дјеца рођена у рату и после рата. Ми најбоље знамо колико си била посвећена пацијентима, давала себе и никада се ниси штедила. Сјећање на тебе трајаће вјечно”, рекла је, између осталог, др Вуковић.

Др Славко Ждрале, предсједник Управног одбора Болнице “Србија” рекао је да доктори туђу муку носе на леђима а своју у малом џепу. Присјећајући се посљедњег сусрета са др Пекић Семиз, Ждрале је говорио и о најљепшим успоменама које га вежу за њен живот и рад, али и самом упознавању при формирању Болнице Касиндо.

“Када сам при пресељењу са Илиџе у Касиндо и формирању болнице гладао досијее примљених радника о њима сам добијао и усмјене информације. За Бранку су ми рекли: “То је докторка која је након порода била мобилисана и послана на прву линију у циљу санитетског збрињавања. Од обавеза није могла ни кући доћи да нахрани свога сина. Са чувеним Владом Мехмедбашићем помогла је у бројним порођајима и под свјетлима фарова.” Био сам импресиониран. Када сам је упознао схватио сам да у тој младој особи нискога раста стоји само жеља за радом и напретком и то је и чинила”, рекао је Ждрале.

Др Пекић Семиз била је један од најпожртвованијих и највриједнијих љекара Болнице “Србија”, истакао је директор ове здравствене установе Небојша Шешлија.

“Овај трагични губитак је велики за њену породицу па за нас, њен колектив, а и цијелу Сарајевско-романијску регију. За њен труд, рад и допринос заувијек смо захвални. Мени, лично, је била велики ослонац и увијек спремна да посавјетује”, рекао је, између осталог, Шешлија.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је истакао да је доктор Бранка Пекић Семиз била врхунски стручњак и да је сваки сусрет са њом био посебан. Он је нагласио да смрт не може побиједити живот који је доносио и доприносио стварању многих других живота, те да докторка Бранка наставља да живи у срцима више од двије и по хиљаде дјеце којима је помогла да дођу на овај свијет.

Од докторице Бранке опростили су се и њени син и сестричина.

Биографија

Др Бранка Пекић Семиз рођена је 8. 4. 1962. године у Сарајеву. Основну школу и гимназију завршила је на Илиџи. Дипломирала је 1986. године на Медицинском факултету у Сарајеву, а специјалистички испит положила је 1997. године у Kлиничком центру Србије у Београду, док је супспецијалистички испит из перинатологије положила 2004. године у KЦУ у Сарајеву.

У Болници “Србија” била је начелник Одјељења гинекологије и акушерства у периоду од 2002. до 2005. године, од 2007. до 2015. године и од 2019. до данас.

Титула примаријуса додијељена јој је 7. 4. 2022. године.

Љекарски стаж обавила је на УМЦ-У на Kлиници на гинекологију и акушерство, а као љекар опште праксе била је запослена у домовима здравља у Горажду и на Илиџи, Заводу за здравствену заштиту радника „Фамос“.

Период од 1992. до 1995. године провела је ратном породилишту на Илиџи, а уз то била је шеф ургентне службе у Дому здравља Српска Илиџа.

Активно је учествовала у раду Предсједништва Удружења гинеколога-опстетричара Републике Српске, те Скупштине Друштва доктора Републике Српске. Објавила је више радова које је презентовала на великом броју стручни састанака у БиХ и Србији. Kао вањски оцјењивач била је ангажована у Агенцији за сертификацију и акредитацију здравствених установа Републике Српске.

Прим. др Бранка Пекић Семиз сахрањена је на породичном гробљу на Илиџи.

Filter 2019