Одобрено изручење Саве Маринковића осумњиченог за убиство сарајевских полицајаца

Извор: Глас Српске

Министар правде БиХ, Јосип Грубеша потврдио је за Фену да је одобрена екстрадиција из Њемачке, Саве Маринковића који је осумњичен за убиство сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића.

Маринковић се терети за убиство полицајаца које се догодило 2018. године на Алипашином Пољу у Сарајеву, а њему је према потјерници, већ одређен једномјесечни притвор.

Како додаје министар Грубеша, према њиховим информацијама, чекало се да се у самом поступку испоштују неке појединости предвиђене медунарођним правом.

Појаснио је да се то односи на затражене гаранције фер суђења и услова у затвору које је Босна и Херцеговина дала, потом је затражено да се осумњичени пребаци чартер летом, што је такође ријешено.

“Како су сада све претпоставке испуњене, реално је очекивати да ће изручење бити завршено врло брзо, али због значаја и деликатности случаја, не могу дати више информација,” закључио је Грубеша у изјави за Фену.

Маринковић ће стићи из Њемачке у Сарајево, гдје се налази на издржавању казне.

Име Саве Маринковића у јавности се појавило након свједочења Александра Мацана, још једног осумњиченог за убиство полицајаца, који је изјавио да је Маринковић, наводно, особа која је из возила пуцала у Шеховића и Вујиновића.

Напад на полицајце десио се 26. октобра 2018. године, око пет сати ујутро, када је патрола полиције пролазила поред тржног центра и када је на њих рафално пуцано.

Један од полицајаца, Адис Шеховић, преминуо је на мјесту догађаја, а други, Давор Вујиновић, задобио је тешке тјелесне повреде опасне по живот те је на Клиничном центру Универзитета у Сарајеву преминуо, преноси Klix.

Filter 2019