Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

МУП Српске: У овој години 4.548 саобраћајних незгода у којима је 40 лица погинуло

Извор: Срна

На путевима Републике Српске за шест мјесеци ове године догодило се 4.548 саобраћајних незгода у којима је погинуло 40, а теже је повријеђено 246 лица, подаци су Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Најчешће грешке које су утицале на настанак саобраћајних незгода су неприлагођена и непрописна брзина кретања возила, недржање одстојања, првенство пролаза, вожња уназад и страна кретања возила.

Возачи под дејством алкохола проузроковали су 525 саобраћајних незгода, возачи до двије године возачког стажа 421 саобраћајну незгоду, лица без положеног возачког испита 149, а четири саобраћајне незгоде изазвали су возачи под дејством дрога или психоактивних лијекова.

У периоду јануар – јун ове године из саобраћаја је искључено 10.539 возача и то највише оних под дејством алкохола – 8.967.

Нови стационарни радарски системи, чији је циљ да се превентивно дјелује на возаче да брзину кретања прилагоде законским ограничењима, пуштени су до сада на подручју Бањалуке, Приједора, Новог Града, Козарске Дубице, Костајнице, Оштре Луке, Лакташа, Прњавора, Котор Вароши, Челинца и Кнежева.

Имајући у виду да је неприлагођена и непрописна брзина најчешћа грешка усљед које долази до саобраћајне незгоде, у МУП-у истичу да им је циљ смањење процента возила која прекорачују прописану брзину, због чега раде на успостављању стационарних радарских система и у осталим локалним заједницама у Српској.

Са истим циљем МУП користи и пресретаче, укупно 12 на путевима Српске.

Filter 2019