Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /латиница

Кустурић: Надљудским напорима спријечена еколошка катастрофа на Сутјесци

Извор: Срна

Употреба хеликоптера у раној фази пожара у кањону ријеке Хрчавке и брза интервенција Хеликоптерског сервиса Републике Српске онемогућила је прерастање у пожар широких размјера са много већим материјално-еколошким посљедицама, изјавио је Срни директор овог сервиса Бобан Кустурић.

“Изузетно висока температура ваздуха и чињеница да је пожар у Националном парку „Сутјеска“ избио на изузетно неприступачном терену, у кањону ријеке Хрчавке, захтијевале су од посада Хеликоптерског сервиса Републике Српске надљудске напоре и професионалне вјештине како би пожар био стављен под контролу и спријечена могућа еколошка катастрофа”, рекао је Кустурић.

Он је истакао да је операција гашења пожара извођена на веома неприступачном терену, на висини од 1.000 метара, у изузетно неповољном окружењу за рад и маневрисање хеликоптером, јер је ријеч о кањону.

Кустурић је појаснио да су због тога посаде са крајњим напором извршавале операције уз максимално напрезање, јер висока температура ваздуха негативно утиче на перформансе ваздухоплова, па су тако неповољни услови за рад захтијевали и изузетно велико напрезање технике.

“Са друге стране, ограниченост терена и летење у условима дима, као негативни фактори, додатно су повећавали ризик за ову, ионако, веома ризичну операцију гашења пожара из ваздуха. Сви ови фактори су разлог због чега су припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске за извршење овог задатка ангажовали сво ваздухопловно техничко особље и комплетну логистичку подршку којом располажу”, навео је Кустурић.

Он је рекао да су припадници Хеликоптерског сервиса јуче и данас на локалитету Националног парка „Сутјеска“ извршили 88 летова, избачено је 88 ведара/тона воде на пожаришту, уз утрошених седам часова и 45 минута лета.

“И поред тога смо и даље на располагању грађанима Републике Српске, локалним заједницама и свима којима је помоћ неопходна”, истакао је Кустурић.

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске јуче и данас су ангажовани на овом локалитету на захтјев Републичке управе цивилне заштите.

Filter 2019