Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

КП “Водовод и канализација” Источно Сарајево: Апел за рационалније трошење воде

Извор: Филтер

С обзиром на велике врућине и високе температуре протеклих дана, због чега је евидентна енормна потрошња воде која пријети да уруши уредно водоснабдијевање свих становника града, упућује се апел становништву да се вода из градског водовода троши савјесно и рационално за основне потребе.

“У градском водоводном систему имамо довољне количине воде за све потрошаче уколико се вода троши рационално и на начин како је прописано актима који то регулишу. Нерационална и ненамјенска потрошња за посљедицу има повремени слабији притисак у мрежи, убрзано пражњење резервоара као и нарушавање система водоснабдијевања а што као крајњи резултат има отежано водоснабдијевање појединих дијелова нашег града”, саопштили су из Управе овог предузећа.

КП „Водовод и канализација” а.д Источно Сарајево наглашава да у складу са чланом 17. Закона о комуналним дјелатностима и чланом 20. Одлуке о водоводу и канализацији на подручју града Источно Сарајево активности као што су наводњавање пољопривредних површина, залијевање зелених површина, пуњење базена, прање плочника, тераса и дворишта, злоупотреба хидраната и слично, представљају ненамјенску потрошњу воде за пиће.

Повећана потрошња воде посебно је изражена у насељима: Војковићи, гдје потрошња достиже до 37 л/с са просјечних 16 л/с, те у Горњем Которцу, Доњим и Горњим Младицама, Топлику као и код потрошача са резервоара Криж (улице:Филипа Вишњића, Касиндолска, Јована Дучића, Соколска, Колубарска, Бранка Радичевића, Бојовића, Младичка, Зорана Боровине, Павловића, Гатачка, Грабска, Насеље слободе, Стефана Немање, Цара Лазара, Цара Душана). Поређења ради потрошња од 37 л/с, која у појединим периодима представља потрошњу насеља Војковићи, по међународним стандардима је довољно за 18500 становника.

Уколико се тренд ненамјенске и нерационалне потрошње воде настави и наредних дана, КП “Водовод и канализација” а.д. Источно Сарајево, биће приморано да потрошаче који воду користе за наводњавање пољопривредних и зелених површина, пуњење базена, прање плочника и дворишта привремено искључи са градске водоводне мреже у складу члана 62. Одлуке о водоводу и канализацији на подручју града Источно Сарајево, и на тај начин осигура да сви грађани имају довољно воде за основне потребе, као и да се очува систем водоснабдевања .

“Осим тога, нерационална потрошња подлијеже кажњавању у складу са Законом о комуналним дјелатностима. Посебан акценат и нерационална потрошња је примјећена у залијевању пољопривредних површина у раним јутарњим часовима и предвечерју (oд 18:30 до 21:30 часова).Као што је већ написано, такво понашање и испуштање великих количина воде у баште прави велике проблеме у градском систему водоснабдијевања уз убрзано пражњење резерворара. Напомињемо да градски систем водоснабдијевања НИЈЕ СИСТЕМ НАВОДЊАВАЊА и није прављен у ту сврху. Из тог разлога ако се такав тренд настави осим искључења са мреже и кажњавања у складу са законом о комуналним дјелатностима, разматраће се и могућност ограничавања дотока воде за поједина насеља у складу са бројем становика и стварним потребама увећан за одређени проценат”, упозоравају из овог предузећа.

Из КП “Водовод и канализација” апелују на становништво да буду одговорни и рационални у кориштењу воде у складу са Законом и осталим прописима.

Filter 2019