Fri. Aug 19, 2022
ћирилица /латиница

Изградња новог парка у Источној Илиџи (ВИДЕО)

Фото: Општина Источна Илиџа

Извор: Филтер

У општини Источна Илиџа, испред Храма Светог Василија Острошког на Вељинама, у току је изградња парка. Тренутно се раде пјешачке стазе, а у припреми је постављање расвјете, након чега ће бити урађене зелене површине и постављен дјечији мобилијар.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, у изјави за емисију “Хроника Источног Сарајева” ЕЛТА телевизије, каже да ће се на јесен урадити пресађивање петогодишњих стабала која ће правити хлад и озеленити овај простор.

“Општина је је у овој години купила 5.500 квадрата земљишта са друге стране храма и то је наставак радова који би требао да се деси почетком идуће године”, рекао је Божовић.

У поменутом дијелу иза храма радиће се подземне гараже, изнад којих ће бити парк и дјечије игралиште.

“Нама је циљ да шеталиште “Др Миодраг Лазић” повежемо са овим дијелом парка испред храма Светог Василија Острошког. Ускоро би требали започети радове на фонтани која се налази и планирана је на шеталишту “Др Миодраг Лазић”, као и почети радове на љетној сцени и на самом шеталишту поставити стату др Миодрагу Лазићу. Све то би требало да се уради у грађевинској сезони 2022. године.”, рекао је начелник Божовић.

Фото: Општина Источна Илиџа

За спомен обиљежје, које се налази поред храма и које је давно започето, уговорени су радови на његовом унутрашњем уређењу.

Овај дио, поручује начелник Источне Илиџе, ће бити примјер како се планирају и одржавају садржаји за шетњу и одмор са зеленим површинама.

“Општина планира да од идуће године кад ово буде функционално, на овом простору у сарадњи са комуналним предузећем “Комил” има најмање два радника која би радила све послове који се односе на одржавање парка. Припремљене су и инсталације које ће служити за наводњавање зелених површина на шеталишти као и зелених површина у парку”, навео је Божовић.

Општина ће у договору са свештенством храма Светог Василија Острошког и Митрополитом Дабробосанским финансирати постављање ограде око порте храма.

Filter 2019