Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /latinica

Iduće sedmice obrada čekova za isplatu jednokratne pomoći od 100 KM

Izvor: Srna

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić najavio je da se naredne sedmice završava obrada za isplatu julske penzije i da će pristupiti obradi i štampanju čekova za jednokratnu isplatu po 100 KM za 272.000 korisnika prava prema odluci Vlade Srpske.

“Nama je u obavezi da čekove štampamo i dostavimo poštanskim operaterima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, rekao je Milić Srni.

On je dodao da će na taj način pomoć istovremeno biti isporučena i korisnicima koji penzije preuzimaju preko pošte, kao i onima putem komercijalnih banaka, te je pohvalio ovaj potez Vlade Republike Srpske.

“Nažalost, naša nesreća je u tome što u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu imamo puno korisnika prava sa posebnim stažom u dvostrukom trajanju, odnosno imamo samo 7,8 odsto korisnika prava koji imaju 40 godina ili više penzijskog staža osiguranja”, naveo je Milić.

Vidljivo je, kaže, da Vlada Republike Srpske prati aktuelna dešavanja, rast inflacije, cijena i troškova života, kao i da paralelno, u granicama finansijskih mogućnosti, reaguje sa vanrednim povećanjem penzija, plata i najniže plate kako bi se održa dostignuti nivo isplate penzije.

On je istakao da će julska penzija biti isplaćena prije 10. avgusta.

Prema njegovim riječima, prosječna penzija u Republici Srpskoj je veća od 470 KM, da oni sa 40 i više godina staža imaju iznad 700 KM, a najviša penzija je oko 2.300 KM.

“Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srspke je servis preko 273.000 korisnika prava, od čega 222.000 živi na teritoriji Republike Srpske i mi se trudimo i da u okolnostima globalnih poremaćaja obaveze izvršavamo na vrijeme”, rekao je Milić.

Filter 2019