Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /латиница

Западну Европу и данас очекују температурни рекорди

Извор: Танјуг

Западна Европа се данас суочава са још јачим топлотним таласом који се креће ка сјеверу, а у Француској и Великој Британији издата су упозорења на екстремне врућине, док је сјеверна Шпанија забиљежила температуру од 43 степени Целзијуса у понедјељак.

У исто вријеме, шумски пожари у Француској, Португалу, Шпанији и Грчкој приморали су хиљаде људи да се евакуишу, преноси Би-Би-Си.

Очекује се да ће у Великој Британији бити најтоплији дан икада, а стручњаци кажу да се дијелови Француске суочавају са “топлотном апокалипсом“.

У неколико дијелова Француске забиљежени су температурни рекорди, а у западном граду Нанту забиљежено је 42 степена Целзијуса, саопштила је национална метеоролошка служба.

Шумски пожари посљедњих дана приморали су више од 30.000 људи да напусте своје домове, а склоништа за хитне случајеве постављена су за евакуисано становништво.

Жиронда, популарна туристичка регија на југозападу Француске, посебно је погођена, а ватрогасци се боре да обуздају пожар који је од прошлог уторка уништио скоро 17.000 хектара земље.

Предвиђа се да ће температуре, које су се у понедјељак кретале око 40 степени пасти, али то можда неће донијети тренутно олакшање, све док су суви услови и промјенљиви ветрови и даље трају.

Велика Британија је у понедјељак имала један од најтоплијих дана у историји, са највишом температуром од 38,1 Ц забиљеженом у Сафолку, у источној Енглеској.

Прогностичари кажу да би и данас могло бити до 40 степени Целзијуса, што би била највиша температура икада забиљежена у земљи.

Дошло је до озбиљних поремећаја у саобраћају јер су многи возови отказани, а летови на лондонском аеродрому Лутон обустављени када је део писте оштећен на великој врућини.

Холандија је у понедјељак забиљежила најтоплији дан у години до сада, а на југозападу ове државе температура је достигла 33,6 степени Целзијуса.

Очекује се да ће данас бити топлије, са прогнозираном температуром до 39 степени у јужним и централним регионима Холандије.

Прогностичари кажу да се топлотни талас креће ка сјеверу, а очекује се да ће у Белгији и Њемачкој температура у наредним данима достићи око 40 степени Целзијуса.

У Шпанији и Португалу, више од 1.000 смртних случајева приписано је врућини посљедњих дана.

Температуре у Португалу су у четвртак достигле 47 степени, што је рекорд за јул, а Национална метеоролошка служба прогласила је у већем дијелу земље велику опасност од пожара.

Локални медији јављају да је 300 становника сјеверне општине Мурса евакуисано због опасности од пожара, пошто власти желе да избјегну понављање 2017. године, када је 66 људи погинуло у пожарима, наводи Би-Би-Си.

У Шпанији најмање 20 пожара гори ван контроле, а у топлотном таласу који је трајао скоро недјељу дана од високих температура преминуло је 360 особа, показују подаци Института за здравље Карлос Трећи.

Топлотни таласи су постали чешћи, интензивнији и дуже трају због климатских промјена које је човјек проузроковао, а планета се већ загријала за око 1,1 степен Целзијуса откако је почела индустријска ера.

Температуре ће наставити да расту, осим ако владе широм свијета не донесу мјере којима би се направила велика смањења у емисијама штетних гасова, наводи Би-Би-Си.

Filter 2019