Fri. Aug 19, 2022
ћирилица /латиница

Законе о заштити ћирилице и основном образовању преиспитаће Уставни суд

Извор: РТРС

Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске за усаглашавање закона, прописа и осталих аката није постигла сагласност о текстовима Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма и Закона о основном образовању на које су представници Бошњака покренули витални национални интерес.

Уставност ових аката преиспитаће Вијеће за заштиту националног интереса Уставног суда Републике Српске.

Предсједавајући Вијећа народа Српске и Заједничке комисије Нада Тешановић рекла је након 11. и 12. сједнице ових тијела, да су амандмани чланова Комисије из реда Бошњака на ове законе одбијени.

Тешановићева је појаснила да и у Закону о основном образовању нема никакве дискриминације, те се упитала коме смета Светосавска награда.

– Школе предлажу добитнике ове награде, а неко то може или не мора прихватити. Дакле, шта је ту спорно? – упитала је Тешановићева.

 Истакла је да на данашњим сједницама Заједничке комисије није било ријечи о дјеци и школским славама, како тврди члан овог тијела из реда Бошњака Сенад Братић.

– Сматрам да он злоупотребљава ову говорницу у смислу предизборне приче – навела је Тешановићева.

Сенад Братић је истакао да су поменути акти неуставни, те да се у смислу акта који се односи на ћирилицу фаворизују језик и писмо једног конститутивног народа у односу на друге.

Братић је додао да се и на плану Закона о основном образовању и додјеле Светосавске награде дешава дискриминација.

Подсјећамо, Народна скупштина је раније усвојила Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, којим се уређује систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској, те нематеријалног културног насљеђа, као и Закон о основном васпитању и образовању, чији је циљ подстицање цјеловитог и хармоничног развоја ученика у складу са способностима стицањем оперативних и функционалних знања.

Ови закони нису ступили на снагу јер их оспоравају делегати Бошњака у Вијећу народа.

Filter 2019