Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /латиница

Дневно у Србији никне 10 руских фирми: Како покрећу бизнис и чиме се баве?

Извор: РТС

На улицама великих градова широм Србије све чешће може се чути руски језик, а руске фирме у Србији ничу у све већем броју.

Од почетка рата у Украјини, око 10.000 држављана Русије доселило се у Србију. Најчешће раде у ИТ сектору и живе у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу.

У тим мјестима основано је готово 1.300 фирми, а процјењује се да ће их у Србији бити све више. Истовремено, Руси су постали и најчешћи гости у хотелима – готово два и по пута их је више него раније.

У посљедња четири мјесеца сваког дана у Србији никне чак 10 фирми чији су власници Руси. Да избјегну санкције, велике фирме уточиште су нашле у Београду. За једну од њих ради и Данил Сафрон. Београд описује као мјешавину Тел Авива и Санкт Петербурга, са добрим условима живота.

“Овдје сам од 8. марта, дошао сам јер радим у једној ИТ компанији и наше муштерије са Запада су забраниле да радимо у Русији и моја фирма је изабрала Србију да пребаци свој бизнис. Када је ријеч о условима живота, јако је удобно, људи су фини, клима је блага, храна добра, није скупо као у Санкт Петербургу. Не, нећу се враћати у Русију, и вјерујем да ћу остати овдје дуже време”, прича Сафрон.

Рачун у банци за 50 евра, радну дозволу за 200

Ових дана у Београд ће се преселити још његових колега, мало их кочи папирологија. Помажу им специјализоване агенције. Једна таква која послује у Србији, отвара рачун у банци за 50 евра, радну дозволу за 200, а фирму као ДОО за 350 евра – пише на њиховом сајту. За помоћ у отварању предузетничке радње наплаћују 150 евра, и управо је то најчешћи облик пословања које Руси бирају.

У периоду од 24.02. до 24.06. 2022. године, регистровано је оснивање 370 привредних друштава и 906 предузетника, чији су оснивачи из Руске Федерације. Топ четири претежне дјелатности, које је регистровао највећи број ових предузетника, су информисање и комуникације, иновационе дјелатности, образовање и остале услужне дјелатности.

Србија је Русима најближа

Уз Србију, Турска, Египат и Дубаи, Русима су међу најатрактивнијим дестинацијама за позиционирање посла.

“У Србију су дошли пре свега јер је Србија Русима најближа земља – језик, култура, братски односи, овде неће никада наићи ни на један ружан поглед, а камоли нешто друго, биће примљени као најпријатељскији народ. Ја сам сигуран да ће број породица које ће доћи са овим предузетницима и са оснивачима и онима који ће да раде у овим компанијама, сигурно бити много већи од 1. септембра и да ће се много деце и уписати и у српске школе и у стране школе које постоје у Србији”, наводи Ненад Поповић, министар у Влади Србије за РТС.

На руку Русима иде и уредба којом је Влада Србије недавно увела подстицаје, односно укинула доприносе и 70 одсто пореза на зараду за новонастањена лица, које послодавац запосли на пословима за које није лако наћи кадрове на домаћем тржишту. Та олакшица важи до краја наредне године, а услов је да им је зарада већа од 300 хиљада динара.

Filter 2019