Грађани блокирали Јариње и Брњак: Петковић апеловао да се сачува мир

Извор: Срна

Грађани су блокирали административне прелазе Јариње и Брњак, гдје су распоређени специјалци самопроглашеног Косова, јавља РТС.

Полиција самопроглашеног Косова не дозвољава прелаз на Јарињу ни пјешацима, ни возилима, а враћа оне који су већ прешли, док полиција у централној Србији враћа путничка возила која су кренула ка административним прелазима.

Мјештани Зубиног Потока поставили су барикаду у мјесту Зупче на путу Косовска Митровица – Зубин Поток, не дозвољавајући пролазак возилима изузев возилима хитне службе.

Као знак незадовољства и противљења примјени одлуке приштинских власти о забрани уласка на подручје Косова и Метохије са српском личном картом мјештани сјеверног дијела Косовске Митровице и Звечана поставили су барикаду и у мјесту Рударе на путу Косовска Митровица – Звечан – Лепосавић.

Истовремено, у 17.30 су Косовској Митровици чуле су се сирене, а народ је изашао на улице.

Приштина је најавила да сутра почиње примјене одлуке Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

За Београд је неприхватљиво издавање улазно-излазних документа, односно укидање српских личних карата за простор Косова и Метохије, као и прергистрација таблица, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић послије састанка са представницима Срба из покрајине.

Он је рекао да ће Београд наставити да издаје сва документа за српске грађане на простору покрајине као и до сада.

“Оно што ради Аљбин Курти је директно против српског народа на КиМ и има за циљ протеривање српског народа и српских институција са Косова и Метохије”, рекао је Петковић.

Он је рекао и да је представницима Срба са КиМ пренио поруку предсједника Александра Вучића који је апловао да се сачува мир и да не насједају на провокације Приштине.

Када је ријеч о једностраним одлуакма Куритја које треба да ступе на снагу од поноћи рекао је да ће се видјети како ће се то одвијати и да ли ће земље Квинте успијети да уразуме Куртија.

Петковић је пренио и да је од свих представника Срба на састанку недвосмислено чуо њихов захтјев за формирање Заједнице Српских општина.

Он је истакао да ове криза и свега што се дешава као и институционално насиље над Србима на КиМ не би било да данас имамо ЗСО која треба да буде оквир за остваривање колективних права Срба на КиМ.

Filter 2019