Fri. Aug 19, 2022
ћирилица /латиница

Ганић и остали изјаснили се да нису криви за злочине у Добровољачкој

Фото: klix.ba

Извор: Срна

Ејуп Ганић и осталих девет оптужених за злочине у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године у Сарајеву изјаснили су се на данашњем рочишту да нису криви.
Судија Брацо Ступар рекао је да су сви оптужени добили оптужнице на које су имали право приговора и да је све приложене приговоре Суд БиХ одбио.

Осим Ганића, оптужница терети Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку.

Суд БиХ потврдио је 12. маја оптужницу Тужилаштва БиХ која их терети да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Оптужени се терете да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага УН.

Они се терете и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили ни казнили извршиоце, те помагали починиоцима након извршеног злочина.

Filter 2019