Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /latinica

Vodovod Pale: Oni koji šire neistine i paniku za to će i odgovarati

Izvor: Filter

Uprava JP Vodovod i kanalizacija Pale obraća se građanima nakon što su se u javnosti pojavile informacije o zagađenju vode.

Tvrde da su to “gnusne laži” i poručuju da će oni koji šire paniku za to i odgovarati.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Povodom objava pojedinih opozicionih političara koji su, očigledno, već započeli predizbornu kampanju za predstojeće izbore, preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Pale informiše javnost da su navodi da naši sugrađani “piju fekalije” gnusne laži, zbog kojih će odgovarati oni koji na ovaj način šire neistine i paniku među sugrađanima.

Radi istinitog i objektivnog informisanja naših građana moramo da kažemo da naše preduzeće vrši redovnu kontrolu kvaliteta vode prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske-Regionalni zavod Istočno Sarajevo vrši redovno uzorkovanje i analizu kvaliteta vode.

Uprava i svi zaposleni u J.P. “Vodovod i kanalizacija” a.d. Pale apeluju na sve one koji se bave ili imaju namjeru da se bave javnim poslom da obrate pažnju i na onaj dio koji se tiče odgovornosti za iznesene navode. Naši sugrađani ne zaslužuju da budu sredstvo njihovih potkusurivanja i političkih igrarija. Naša nadležnost jeste da korisnicima obezbjedimo uredno vodosnabdijevanja i, samim tim, neophodne uslove za život i rad i nećemo ulaziti u političke rasprave, a onima koji to pokušavaju ovakvim istupima neka to služi na čast.

Još jednom ističemo da voda koju distribuiramo potrošačima odgovara zakonski propisanim uslovima u smislu hemijske i mikrobioliške ispravnosti i da se kao takva može koristiti za piće. U skladu sa navedenim apelujemo da nema razloga za zabrinutost korisnika sistema javnog vodosnabdijevanja.

Kolektor kojim se vrši odvodnja otpadnih voda iz SRC Jahorina je u dužini od 11km povezan sa kanalizacionom mrežom naselja Pale. Usljed pojave klizišta na dionici regionalnog puta Pale-Jahorina došlo je do oštećenja dionice kolektora položena u trupu puta. O navedenom smo obavijestili nadležne u Opštini Pale i J.P. “Putevi RS”. Trenutno su u toku aktivnosti projektovanja sanacije klizišta, što će uključiti i sanaciju kolektora, kao i dijela vodovodne mreže. Nadamo se da će aktivnosti na sanaciji klizišta biti uskoro realizovane, čime će biti uspostavljeno normalno funkcionisanje kolektora.
Napominjemo da se lokacija ispusta otpadnih voda ne nalazi u zoni uže zaštite izvorišta Bistrica, kako je to navedeno.

U slučaju da analize uzoraka ukažu na neispravnost vode za piće, javnost se može informisati samo od strane zvaničnih institucija u skladu sa zakonskim propisima a ne od strane lokalnih političara.”

Filter 2019