Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /латиница

Водовод Пале: Они који шире неистине и панику за то ће и одговарати

Извор: Филтер

Управа ЈП Водовод и канализација Пале обраћа се грађанима након што су се у јавности појавиле информације о загађењу воде.

Тврде да су то “гнусне лажи” и поручују да ће они који шире панику за то и одговарати.

Саопштење преносимо у цјелости.

“Поводом објава појединих опозиционих политичара који су, очигледно, већ започели предизборну кампању за предстојеће изборе, предузеће “Водовод и канализација” Пале информише јавност да су наводи да наши суграђани “пију фекалије” гнусне лажи, због којих ће одговарати они који на овај начин шире неистине и панику међу суграђанима.

Ради истинитог и објективног информисања наших грађана морамо да кажемо да наше предузеће врши редовну контролу квалитета воде према Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће. Институт за јавно здравство Републике Српске-Регионални завод Источно Сарајево врши редовно узорковање и анализу квалитета воде.

Управа и сви запослени у Ј.П. “Водовод и канализација” а.д. Пале апелују на све оне који се баве или имају намјеру да се баве јавним послом да обрате пажњу и на онај дио који се тиче одговорности за изнесене наводе. Наши суграђани не заслужују да буду средство њихових поткусуривања и политичких играрија. Наша надлежност јесте да корисницима обезбједимо уредно водоснабдијевања и, самим тим, неопходне услове за живот и рад и нећемо улазити у политичке расправе, а онима који то покушавају оваквим иступима нека то служи на част.

Још једном истичемо да вода коју дистрибуирамо потрошачима одговара законски прописаним условима у смислу хемијске и микробиолишке исправности и да се као таква може користити за пиће. У складу са наведеним апелујемо да нема разлога за забринутост корисника система јавног водоснабдијевања.

Колектор којим се врши одводња отпадних вода из СРЦ Јахорина је у дужини од 11км повезан са канализационом мрежом насеља Пале. Усљед појаве клизишта на дионици регионалног пута Пале-Јахорина дошло је до оштећења дионице колектора положена у трупу пута. О наведеном смо обавијестили надлежне у Општини Пале и Ј.П. “Путеви РС”. Тренутно су у току активности пројектовања санације клизишта, што ће укључити и санацију колектора, као и дијела водоводне мреже. Надамо се да ће активности на санацији клизишта бити ускоро реализоване, чиме ће бити успостављено нормално функционисање колектора.
Напомињемо да се локација испуста отпадних вода не налази у зони уже заштите изворишта Бистрица, како је то наведено.

У случају да анализе узорака укажу на неисправност воде за пиће, јавност се може информисати само од стране званичних институција у складу са законским прописима а не од стране локалних политичара.”

Filter 2019