Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /латиница

Власник “Хецопрома” осуђен на годину затвора због утаје пореза, одузето му 690.000 КМ

Извор: Глас Српске

Након прихватања Споразума о признању кривице, Кантонални суд у Сарајеву прогласио је кривим Сеада Хецу и правно лице “Хецопром“ одговорним због продуженог кривичног дјела порезна утаја те неправилно издвајање средстава правних особа.

 Како су рекли из Тужилаштва КС, Хецо је осуђен на казну затвора у трајању од једне године и новчану казну у износу од 15.000 КМ док је правном лицу “Хецопром“ изречена новчана казна у износу од 20.000 КМ коју су дужни платити у року од три мјесеца од дана правоснажности пресуде.

“Истовремено, пресудом је одузета и имовинска корист прибављена кривичним дјелом у новчаном износу од 690.156,69 КМ. Наведена имовина постаје власништво, односно имовина Федерације Босне и Херцеговине”, додају из Тужилаштва КС.

Сеад Хецо је осуђен јер је од почетка 2009. до почетка 2014. године у својству директора и одговорне особе у фирми “Хецопром”, избјегао плаћање пореза и доприноса на плаће и пореза на доходак, те је и одобрио издвајање новца у друге сврхе а не за плаћање пореза и доприноса у укупном износу од 690.156,69 КМ.

“На овај начин је фирми “Хецопром” омогућио располагање тим новцем, односно, прибавио јој незакониту имовинску корист у укупном износу од 690.156,69 КМ, те је тако оштетио буџет за наведени износ”, наведено је из Тужилаштва КС, преноси Кликс.

Filter 2019