Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /латиница

Високе цијене нису смањиле потражњу за куповину станова

Извор: Срна

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је Срни да је са почетком грађевинске сезоне стамбено-пословна изградња на подручју града кренула изузетно јаким интензитетом, посебно у општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Пале.
Ћосић је посебно ставио фокус на Јахорину, гдје се граде објекти апартманског, хотелског и мотелског типа.

Он је истакао да је инфлација и криза, која је свуда присутна, утицала на раст цијена грађевинског материјала и трошкова за извођење радова, што је утицало и на цијену квадрата стана у Источном Сарајеву.

“Слободно се може рећи да се она креће између 2.000 и 2.500 KМ, док је на Јахорини просјечна цијена око 2.500 евра по метру квадратном, а зависно од степена луксуза пословног објекта она може ићи и до 5.000 евра”, каже Ћосић.

Он је оцијенио да на повећање цијене стамбених јединица утиче и недостатак радне снаге за обављање грађевинских послова.

“То је сигнал за тржиште рада да се одређени радници преквалификују у потребне грађевинске профиле или да се, нажалост, увезе радна снага за ове области”, сматра Ћосић.

Он је навео да грађевинарство за собом повлачи бројне привредне гране, због чега је изразио наду да ће се овим степеном развоја изградње, развити и друге привредне гране, што је шанса за запослење нових радника.

“Без снажног грађевинарства у Источном Сарајеву, посебно у пословном сегменту у којима се људи запошљавају, тешко да можемо причати о неком будућем развоју”, истакао је Ћосић.

Kолика је потражња за становима у Источном Сарајеву, потврђује чињеница да на тржишту готово да нема станова за продају.

Менаџер продаје Грађенинског предузећа “Дом инвест” Огњен Kосмајац рекао је Срни да се тренутне цијене станова, које зависе од степена градње, крећу између 2.100 и 2.200 KМ по метру квадратном са ПДВ-ом.

“Тренутно градимо истим интензитетом као и до сада, а потражња за становима је велика и брзо се продају”, каже Kосмајац.

Он је навео да је свакодневни проблем недостатак радне снаге – зидара, тесара, керамичари и других мајстора, због чега су присиљени да се сналазе на разне начине.

Директор фирме “Аквамонт мерц” Никола Лаловић каже да тренутно на тржишту на продају немају усељивих станова.

“Тренутна цијена двособног стана у изградњи је 1.900 KМ, док је за метар квадратни мањег стана потребно платити 1.950 KМ. Цијена се стално мијења и не знам како ће се даље кретати. Знам да други продају станове по већим цијенама од наших”, рекао је Лаловић за Срну.

Он је потврдио да је на раст цијена станова највише утицала инфлација и недостатак радне снаге.

“Требају нам радници свих профила, од физичког радника па надаље. Сви сједе, нико неће да ради и не знам како ћемо ријешити овај проблем”, закључио је Лаловић.

Власник Агенције за некретнине “НЕK” Источно Сарајево Ранко Вукмановић потрдио је да се станови који се продају по некој реалној цијени одмах продају.

Он је нагласио да се најбрже продају мањи станови од 35 до 40 квадрата, који су већини грађана доступни за куповину.

Према његовим ријечима, велики станови се мање граде због мање потражње и цијене која баш и није популарна.

“Цијене станова у новоградњи крећу се од 1.800 до 2.200 KМ по метру квадратном. Највише купаца заинтересовано је за центар општине Источно Ново Сарајево. на том подручју остало је још неколико станова за продају у Дечанској улици – све остало је продато”, рекао је Вукмановић.

Filter 2019