Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /латиница

БОРС затражио увођење јединственог борачког додатка, oчекују одговор институција

Извор: Глас Српске

У Бијељини је одржана Скупштина Борачке организације Републике Српске, на којој је усвојено неколико закључака, који ће бити упућени надежним институцијама.

Затражено је да БОРС добије издвојен статус као највећа организација која окупља све борачке категорије.

Затражено је и увођење јединственог борачког додатка чија би основица на мјесечном нивоу била пет марака, затим системско рјешавање помоћи лицима оптуженим за ратне злочине, као и повећање основице за породичне инвалиднине на 80 одсто од просјечне нето плате.

“Ми смо у овој години имали 15 одсто повећање и сад је та основица 69 одсто и нешто. Ако би се до краја године повећало за 10 одсто то било оних 80 одсто што ми тражимо. Такође питање којим смо се бавили јесте запошљавање дјеце погинулих бораца, што је проблем читавог друштва, а не само власти и нас који се тиме бавимо. Тренутно на Заводу за запошљавање има 1.500 такве дјеце која су незапослена.” навео је предсједник БОРС-а Радан Остојић.

“Сматрам да један дио њих није ни заинтересован да ради. Даље што тражимо јесте системска помоћ лицима који су у фази оптужбе за ратне злочине. Тридесет година то није ријешено и тиме се морамо позабавити” додао је Остојић и истикао да одговор институција очекују до 1. септембра, преноси РТРС.

У зависности какав одговор буде, борци ће одлучити да ли ће организовати протесте.
 

Filter 2019