Fri. Aug 19, 2022
ћирилица /латиница

Болница “Србија”: Радници траже заштиту од јавно изнесених, неоснованих и законски неутемељених осуда и тврдњи

Извор: Срна/Филтер

Запослени у Болници “Србија” Источно Сарајево затражили су на данашњем протесту да се надлежне институције интензивније укључе у заштиту медицинских радника од јавно изнесених, неоснованих и законски неутемељених осуда и тврдњи, посебно путем друштвених мрежа.

Доктор Тања Плеша указала је, читајући заједничко саопштење, да је Болница остала без врсног стручњака и да је све оно што је претходило томе и услиједило након трагичног догађаја изазвало немир у болници и оштре полемике јавности.

Она је нагласила да је докторка Бранка Пекић Семиз наишла на осуду дијела јавности и протеклих мјесеци била предмет линча у медијима и на друштвеним мрежама, а да при томе не постоји ниједна судска пресуда против ње.

“Наша установа не оспорава право пацијента да своја права остварује путем надлежних институција уколико сматрају да је на било који начин учињен пропуст у лијечењу или у било коме другом виду услуга које пружамо. Такође, не оспоравамо право пацијента да у јавности говоре о томе, али сматрамо да то ни у једном случају не смије бити предмет злоупотребе појединаца на друштвеним мрежама”, наводе радници у саопштењу.

Сматрају да о питањима из домена здравства нису позвани да говоре лаици, нити да као такви на друштвеним мрежама преиспитују рад школованих и специјализованих љекара.

“Својим одласком докторка Бранка Пекић Семиз пред нас је јасно изнијела питање – куда иде овај свијет у којем се више цијене нагађања и насумичне неутемељене оптужбе од стручности, одговорности, несебичне пожртваности и преданости послу који обављамо”, истакла је Плеша.

Колектив Болнице “Србија” затражио је да надлежне институиције предузму даље мјере да не би дошло до сличних трагичних и немилих догађаја, као и да се што хитније уђе у процедуру рјешавања статуса здравствених радника којим би они били адекватно заштићени у сличним ситуцијама.

Траже да се предузму активности на измјенама и допунама Кривичног закона којим ће се ова материја детаљније регулисати, а починиоци оштрије кажњавати.

Доктор Бранка Пекић Семиз, која је трагично окончала живот у просторијама Болнице “Србија” у Источном Сарајеву, према тврдњама њених бројних колега и пријатеља, била је жртва сајбер насиља на друштвеним мрежама.

Ријеч је о докторки која је активно учествовала у раду Предсједништва Удружења гинеколога-опстетричара Републике Српске, те Скупштине Друштва доктора Републике Српске, те објавила више радова које је презентовала на бројним стручним скуповима.

Filter 2019