Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

БиХ недостаје 30.000 радника, послодавци траже странце

Извор: Незавсне новине

Због одласка радно способног становништва, БиХ је стала у ред земаља које траже спас у радницима из иностранства, а послодавци тврде да у овом тренутку недостаје 30.000 радника у различитим секторима.

Због тога очекују да Савјет министара, након двије године одуговлачења, коначно дефинише квоте радних дозвола за иностране раднике, као што су то учиниле и земље региона, у које, нажалост, управо иду хиљаде радника из БиХ, како би, тврде, на тај начин спасили грађевинарство, трговину, превоз и друге области.

Према важећем Закону о странцима БиХ, Савјет министара требало би да утврди годишњу квоту радних дозвола за запошљавање странаца одређених занимања, односно за странце који обављају одређене дјелатности, а којима је радна дозвола за рад у БиХ потребна и улази у квоту, укључујући и број радних дозвола које се у БиХ могу издати у једној години за сезонске раднике.

Међутим, иако је Агенција за рад и запошљавање БиХ уредно послала приједлог тих квота, Савјет министара није донио ту одлуку, па самим тим нису уважени ни захтјеви послодаваца за ‘увозом’ страних радника, а који, судећи према ономе што кажу за “Независне новине”, нису мали.

“Ми смо чак тражили да то буде неких осам-девет хиљада за ФБиХ у овој години. Прошла година је била негдје око 1.600, а они су рекли да је то недопустиво велико, зато што је то огроман скок. Ми смо покушали да појаснимо да је недостатак радне снаге ове године значајно другачији у односу на претходне године и да је једноставно потреба за увозом радне снаге све већа”, истиче Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ.

Смаилбеговић се нада да ће се што прије либерализовати и поједноставити процедуре за издавање радних дозвола странцима, иначе, како упозорава, пријети крах грађевинарству, превозу, индустрији и другим привредним гранама.

“Надамо се да ће Савјет министара повећати ове квоте. Ја сам сасвим сигуран, када би се либерализовао увоз радне снаге, да то заиста буде тако, да би ми већ врло брзо могли увести од 20.000 до 30.000 радника на нивоу БиХ”, наглашава Смаилбеговић.

Упркос пасивности Савјета министара, Република Српска је на овом пољу предузела низ активности. Завод за запошљавање РС повећао је квоту радних дозвола за 2022. годину на 1.400. Поред тога, Народна скупштина РС у јуну је по хитном поступку усвојила измјене Закона о запошљавању страних држављана и особа без држављанства, према којима ће странци у РС имати поједностављену процедуру на питању запошљавања, а надлежне институције мораће у року од 15 дана одлучити јесу ли испуњени сви услови за добијање радне дозволе.

“У овом моменту нема ниједне гране привреде у којој не недостаје адекватне радне снаге. То је проблем цијелог региона. Овај број од 1.400 захтјева за радну дозволу за странце у Српској није довољан и требаће нам далеко више од тога. Управо због недостатка радне снаге, наша предузећа не могу да преузму бројне послове и прошире производњу”, поручује за “Независне новине” Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, каже да су бројни послодавци у Републици Српској већ аплицирали за стране раднике.

“Реално је очекивати да ће се у наредних пола године до годину они у великом броју појавити на нашем тржишту, јер то је једини начин да спасимо постојећа радна мјеста”, истиче Тривић за “Независне новине”.

Према посљедњим подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ у првом полугодишту 2022. године, у БиХ је тренутно издата 1.161 важећа радна дозвола за стране раднике, а највише дозвола односи се на сектор грађевинарства те трговине на велико и мало и поправак моторних возила.

“Према земљама поријекла радника, највише радника је из Србије (233), а потом слиједе Турска (229), Kина (83), Kувајт (57) и Бангладеш (48). Не постоји генерално ограничење колико страних радника може бити у БиХ. Једино ограничење је за издавање радних дозвола које улазе у квоту и њихов број за Босну и Херцеговину одређује Вијеће Министара БиХ”, поручио је за “Независне новине” Муамер Бандић, директор Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Из Службе за послове са странцима БиХ казали су за “Независне” да у БиХ тренутно одобрен/продужен привремени боравак има 9.508 страних држављана, од чега 2.204 по основу издате радне дозволе.

Filter 2019