Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Kупци због превисоких маржи остали без 18.400 KМ

Извор: Независне новине

Републички тржишни инспектори су у протеклих неколико мјесеци утврдили да маркети и тржни центри широм Републике Српске нису поштовали уредбу којом се ограничава маржа на робу и да су подизањем цијена основних животних намирница оштетили грађане за 18.400 KМ.

Из Инспектората Републике Српске наводе да су због незаконитог поскупљења соли, уља, брашна, шећера, млијека и другог трговцима издали десетине прекршајних пријава вриједних више стотина хиљада KМ.

“Надлежна инспекција је извршила 64 контроле маржи у тржним центрима и маркетима. У 44 случаја су утврђене одређене неправилности, на основу којих је издато 57 прекршајних налога у износу од 418.000 KМ. Утврђена противправно стечена имовинска корист износи 18.400 KМ”, казали су за “Независне новине” из Републичке управе за инспекцијске послове РС.

Надлежни инспектори утврдили су незаконито пословање и када је у питању ограничење куповине на одређене намирнице. Kонтроле су показале да поједини маркети нису поштовали ограничену куповину брашна.

“По основу повреде права потрошача и Закона о заштити потрошача издато је шест прекршајних налога у вриједности од 8.400 KМ”, наводе из Републичке управе за инспекцијске послове.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН из Приједора, за “Независне новине” каже да ово, нажалост, није никакво изненађење.

“Ово је немогуће вријеме, у које чак ни инспекцијски органи уз најбољу вољу и изласке на терен неће моћи изаћи на крај. Овдје данас имамо један очигледан лов у мутном, очигледно игнорисање цјелокупне ситуације и богаћење без основа”, наводи Марићева.

Грађани који се свакодневно суочавају с посљедицама инфлације свакако не желе да чују овакве вијести, каже за “Независне новине” Мирјана Орашанин, економска аналитичарка. Међутим, истиче да су ово лоше вијести и за привреду.

“Велики дио инфлације се у посљедње вријеме преваљује на пословну заједницу. Привредни субјекти усљед ограничених маржи и смањеног промета и повећања плата трпе огромне посљедице и питање је колико ће дуго моћи поднијети тај терет. Али то свакако није оправдање да се неосновано богате”, наглашава Орашанин.

Иако је казна за трговине које прекрше наведену уредбу износи 10.000 KМ, а за одговорно лице 5.000 KМ, Муриса Марић сматра да новчано кажњавање није адекватно рјешење, јер то не спречава трговце да наставе радити по истом принципу.

“Баш их брига и када плате казну, ту казну су већ зарадили. Нису казне толико ригорозне да су затвориле одређене објекте и тако дале примјер осталима. Те казне и све остало су платили грађани”, закључује Марићева.

Подсјетимо, измјенама и допунама Уредбе о ограничавању маржи на промету робе прописано је да максимална маржа у велепродаји на основне животне намирнице износи шест одсто, док је у малопродаји осам одсто.

Filter 2019