Mon. Jun 27, 2022
ћирилица /латиница

Јун на “тачки кључања” – рекордно високе температуре у Европи

Извор: Глас Српске

Изузетно високе температуре ваздуха погодиле су западну Европу. Шпанија биљежи највише температуre у овом периоду у посљедње четири деценије, док је једна област Француске забранила манифестације на отвореном. Суша мучи италијанске фармере. У Португалији је ово најтоплији мај за скоро 100 година.

Због повећане потражње за клима-уређајима, топлотни талас притиска и електроенергетске системе земаља западне Европе, преноси РТС.

Аналитичари наводе да ће данашња температура ваздуха бити “врхунац врелог таласа” што је у складу са упозорењима научника да ће се сличне појаве због климатских промјена дешавати и раније него што је уобичајено.

Метеоролози за сутра предвиђају благи пад температуре ваздуха, уз олујно невријеме у дијеловима Француске и остатку Европе.

Међутим, француска Метеоролошка служба подсјећа да су јуче оборени температурни рекорди за јун у 11 области, а да би данас температура могла достићи и 42 степена Целзијуса.

“Температуре би требало да достигну 40 до 42 степена Целзијуса у Мадриду и Сарагоси, у централној и источној Шпанији”, саопштила је национална метеоролошка агенција (АЕМЕТ). Тако високе вриједности на Целзијусовој нису виђени тако рано у години још од 1981.

Ватрогасци се боре са шумским пожарима у неколико дијелова Шпаније, а најтеже су погођени Каталонија у источној Шпанији и покрајина Замора близу западне границе са Португалијом.

У Замори се у пепео претворило између 8.500 и 9.500 хектара шуме.

Облак врелог ваздуха поштедио је у Португалију, гдје температуре нису биле високе као у другим европским земљама, а Лисабон ће вјероватно достићи 27 степени Целзијуса.

Међутим, прошли мјесец је био најтоплији мај у посљедње 92 године, саопштила је тамошња метеоролошка агенција. Упозорено је да већи део територије пати од тешке суше.

Акумулације у Португалији имају низак ниво воде, а брана Бравура која је најтеже погођена, има само 15 одсто свог капацитета.

Региони на сјеверу Италије ризикују да изгубе до половине своје пољопривредне производње због суше, јер ново воде у језерима и ријекама почиње опасно да опада, угрожавајући наводњавање.

Федерација италијанских комуналних предузећа, “Утилиталија”, упозорила је ове недјеље да најдужа ријека у земљи, По, има најнижи водостај у посљедњих 70 година, због чега су многи дијелови огромног, северног пловног пута потпуно пресушили.

Према подацима организације “Глобална опсерваторија за суше” (ГДО), већи дио Европе суочава се са неуобичајено сувим периодом за ово доба године, али је долина По у Италији најтеже погођена.

Према подацима ГДО, неколико мјесеци без кише и раније него уобичајен прекид прилива воде усљед топљења снијега на западу Алпа довео је до тога да је ријечно дно толико видљиво да се недавно на површини појавио и њемачки тенк из Другог свјетског рата.

Усљед смањења извора воде, нивои језера хидроелектрана су на историјиски ниском нивоу.

Осим недостатка воде, додатни проблем представља и то што је Јадранско море стигло до делте По у дубину од најмање десет километара чиме су угрожени усјеви и повећан је ризик од појаве слане воде у чесмама.

Градови на сјеверу Италије увели су рестрикције воде и достављају је у цистернама.

Ријека По представља животну линију за велике индустријске центре Италије, попут Милана и Торина.

Посебно тешко су погођени региони Ломбардија и Пидмон који су велики пољопривредни произвођачи и чине 93 одсто производње риже у Италији.

Локални пољопривредници упозоравају да је количина доступне воде у односу на прошлу годину преполовљена због чега су угрожени овогодишњи приноси. /крај/дл

У Француској, власти западне префектуре Жиронде са седиштем у Бордоу, забраниле су јавне догађаје, укључујући концерте у затвореним просторима без клима-уређаја.

“Сада су сви суочени са здравственим ризиком”, рекао је префект Жиронде Фабијен Бучио радију Франс Блу.

Температуре у многим областима Француске по први пут су ове године достигле 40 степени, а очекује се да ће данас достићи врхунац, до 42 степена. Рекордна ноћна температура за јун, 26,8 Целзијуса, забиљежена је у Тараскону, на југу Француске.

Ђацима је наложено да остану код куће, док су ограничења брзине смањена у неколико француских региона, укључујући околину Париза, како би се смањиле емисије издувних гасова и накупљање штетног смога.

Британска метеоролошка служба саопштила је да је петак био најтоплији дан у години у Уједињеном Краљевству до сада, са температурама изнад 32 степена Целзијуса у неким дијеловима југоистока.

Паркови, базени и плаже били су препуни, а док су многи уживали у дану забаве и слободе након двије године периодичних ограничења пандемије, док су неки били забринути због климатских промјена.

Filter 2019