Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Шеранић предао медицинску опрему вриједну 637.000 КМ

Извор: Срна

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић данас је Болници “Србија” предао медицинску опрему набављену за ову здравствену установу и за домове здравља у Власеници, Хан Пијеску, Источном Сарајеву, Сокоцу и Вишеграду, укупне вриједности 637.000 KМ.

Шеранић је нагласио да је Болница “Србија” добила 10 пацијент монитора, који су мултифункционални и користе се за одјељења педијатрије, гинекологије и интерне медицине и представљају врло важан сегмент праћења стања пацијента.

Он је рекао да су за домове здравља обезбиједили мобилне РТГ апарате, који су мултифукнкционални и могу се повезати дигитално кроз информатичке системе.

“Циљ Владе Републике Српске је да опремимо све установе што боље, како би могле пружати што квалитетнију услугу”, истакао је он.

Шеранић је подсјетио да је Народна скупштина прошле седмице усвојила нови Закон о здравственој заштити и нови Закон о евиденцијама медицинске документације чиме се употпуњује дигитализација здравства кроз легислативни оквир за шта је потребна нова опрема како би се добила бржа и ефикаснија и квалитетнија услуга.

Министар је истакао да је ријеч о опреми коју су Влада Републике Српске и Министарство набављали у оквиру “Хитног пројекта ковид 19”, кроз средства Свјетске банке за здравствене установе у Републици Српској.

Он је нагласио да је то врло вриједна опрема која је набављена на захтјев тих здравствених установа, сходно потребама које су биле везане за пандемију вируса корона, али да се може користити вишеструко.

Шеранић каже да Министарство наставља своје активности и да ће у току ове седмице додијелити опрему за здравствене установе у Мркоњић Граду и Рибнику, а један транспортни ЦТ добиће и Болница у Бијељини.

Министар је рекао да ће данас са руководством Болнице “Србија” разговарати о томе да се унаприједи статус Центра за трансфузијску медицину.

Према његовим ријечима, кренуће се у легислативне кораке по том питању и даље планирање капацитета који су потребни за ту врсту рада.

Он је подсјетио да је Болница “Србија” на крају прошле године од Владе Српске добила средства за набавку апарата за разбијање каменца у бубрегу и да очекује да се у наредном периоду ријеши и та јавна набавка како би се и ова услуга проширила на овом подручју.

Шеранић каже да ће данас разговарати и о томе како уредити цијели комплекс Болнице “Србија” како би добио структуру правог медицинског комплекса.

Према његовим ријечима, радницима Болнице “Србија” који иду у пензију биће уплаћени дорпиноси од 2011. до 2019. године, јер ће то заједнички ријешити Влада и Болница и имаће право на пуну пензију.

“Жао ми је што су поједини радници отишли у пензију, а нису имали уплаћене у потпуности доприносе јер су то радници који су задужили цијело друштво својим радом”, рекао је он.

Директор Болнице “Србија” у Источном Сарајеву Небојша Шешлија захвалио је Влади Републике Српске и министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу за вриједну опрему коју је добила ова здравствена установа.

Шешлија је рекао новинарима да су Влада Републике Српске и министар Шеранаћ увијек ту да на вријеме реагују, помогну и ослушкују све потребе здравствених установа, па тако и Болнице “Србија”.

“Оно што смо имали је истрошено у самој борби са вирусом корона и са овим новим пацијент-мониторима спремно дочекујемо неке нове могуће таласе, а олакшаће нам свакодневни рад са пацијентима”, истакао је Шешлија.

Он је подсјетио да су прије двије године уселили у нови објекат са најмодернијом опремом, те указао да ће у наредном периоду према Министарству исказати потребу за нови магнет.

Шеф Одјељења интензивне његе Бранко Ашкраба истакао је да ови монитори представљају велику помоћ у раду љекара, а на радост пацијената, јер уз помоћ њих доктори могу адекватно да реагују.

Ашкраба је рекао да уз помоћ пацијент-монитора могу већи број пацијената ставити на мониторинг, а самим тим и реакције доктора на здравствена стања пацијента могу да буду брже и адекватније, а лијечење ефикасније.

Директор Дома здравља Хан Пијесак Радица Тодоровић захвалила је Влади Републике Српске и ресорном министарству за донирани РТГ-апарат, чиме су ријешили велики проблем јер већ 18 мјесеци њихов рендген није у функцији.

“Kолико смо терета поднијели у вријеме пандемије зна најбоље наше особље, а највише наши пацијенти који су били приморани да иду у сусједне здравствене установе да био обавили ову дијагностичку процедуру”, рекла је Тодоровићева.

Тодоровићева се нада да ће се ова добра пословна сарадња наставити на задовољство корисника.

Filter 2019