Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Ц категорија карта за Европу

Извор: Глас Српске

О масовности одлазака професионалних возача из земље свједочи и податак према којем ауто-школе у Српској током протекле три године нису могле пребројати кандидате заинтересоване за обуку вожње теретних возила, јер их одмах по стицању Ц категорије чека посао у иностранству.

Током пандемије многи су остали без посла, а излаз из те ситуације видјели су у одласку у неку од европских земља. У ауто-школама кажу да су им телефони свакодневно звонили, док су возачи са нестрпљењем чекали да заврше обуку за вожњу камиона, те да крену на пут преко границе.

У ауто-школи “Стил” из Приједора кажу да је полагање за Ц категорију постао тренд у посљедњих неколико година, те да је ситуација са вирусом корона била све процесе успорила, што се сада вратило у нормалу.

“Углавном долазе млади момци, када напуне 21. годину, јер је то услов да би полагали Ц категорију”, казали су у овој ауто- школи.

У бањалучкој ауто-школи “15. јануар” истичу да кандидати често долазе на преквалификације.

“Појачано је интересовање за Ц категорију, а нажалост мотив је одлазак тих возача у иностранство, претежно у земље ЕУ”, казали су у овој ауто-школи, додајући да су се наши возачи показали као веома добри.

Власник ауто-школе “Волан” из Бањалуке Миленко Станетић каже за “Глас Српске” да је протекле три године владало огромно интересовање за Ц, ЦЕ и Д професионалне категорије.

“Тренутно и нема таквих кандидата, само спорадични случајеви”, рекао је Станетић. Објаснио је да су скоро сви након обуке одлазили у иностранство гдје их је чекао посао, а просјек година кретао се између 40 година и 60 година.

“Понуде су добијали озбиљнији људи који немају неко возачко искуство, јер такве на западу врло радо примају. Код њих је битно колико имаш година, а искуство није толико важно”, рекао је Станетић, додајући да обука за камион, за неког ко већ има Б категорију, кошта око 1.000 марака. 

У дервентској ауто-школи “Думоњић” кажу да су кандидати за полагање Ц категорије, прије почетка пандемије свакодневно долазили.

“Међутим, сада је то у процесу стагнације јер су вјероватно сви који су хтјели већ и отишли вани. Прије короне то је било далеко актуелније, чак је тада било више оних који су полагали за тај теретни програм, а не за саму Б категорију”, казали су у тамошњој ауто-школи. Додали су да још послују по старим цијенама, те да не знају до када ће моћи тако.

“Цијене по којима је до сада рађена обука су неодрживе због енормног раста цијене горива. Оне ће морати горе, како бисмо могли подмирити све обавезе”, казали су у ауто-школи “Думоњић”.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, Никола Грбић рекао је “Гласу Српске” да је и даље огромна потражња за професионалним возачима у Великој Британији гдје су плате 4.500 фунти, али и у другим западним државама, довела до још већег недостатка овог кадра Српској.

“И америчко тржиште тражи огроман број возача, гдје дају дневнице и по 360 долара, а када кажемо да код нас возач не може за мјесец зарадити више од 1.500 марака, све јасно”, рекао је Грбић, додајући да је у протекле три године из РС, али и ФБиХ, отишло више од 5.500 професионалних возача. Сада, како каже, не постоји компанија у БиХ којој не фали бар неколико возача.

“Ако се овакав тренд настави у БиХ за веома кратко вријеме неће имати ко да вози камионе, аутобусе нити да довози робу и храну”, закључио је Грбић.

Жене

У ауто-школама кажу да није ријетка појава да и њежнији пол долази на полагање за Ц категорију.

 “Ту и тамо буде која кандидаткиња, а било је случајева и када наше држављанке које живе у иностранству, дођу овдје да полажу, јер их тамо већ чека посао у градском превозу”, казали су у ауто-школи “Волан”.

Filter 2019