Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Цијене горива све ближе граници од четири марке

Извор: Глас Српске

Цијене горива на бензинским пумпама у БиХ поново су јуче достигле свој историјски максимум, те тако сада за једну литру треба издвојити од 3,59 до 3,65 марака, што је за чак 80 одсто више у односу на исти период прошле године.

Стручњаци, међутим, упозоравају да ће цијене и у наредном периоду највјероватније наставити да расту, па није нереално, како су истакли, да оне ускоро дођу и до магичне бројке од четири марке за један литар.

До овог посљедњег раста цијена на бензинским пумпама дошло је и поред тога што је цијена сирове нафте на свјетском тржишту у благом паду, што саговорници “Гласа Српске” објашњавају покиданим ланцима снабдијевања, недостатком постројења за прераду сирове нафте, али и високим цијенама рафинеријских маржи.

Како су појаснили, будући да капацитета за прераду нема довољно, рафинеријске марже – разлика између трошка набавне нафте и прихода од продаје деривата, значајно су порасле. Рафинерије нафте тренутно зарађују готово пет пута више на производњи бензина и осам пута више на производњи дизела, у односу на исти период прошле године. Оне сада на производњи бензина зарађују око 43 долара по једном барелу у случају бензина и 51 долар на дизелу.

Према ријечима директора “Крајинапетрола”, Милована Бајића у протеклом периоду, до увођења западних санкција из Русије, није се увозила само сирова нафта, већ и нафтни деривати.

“Сада су ти ланци покидани. Евидентан је мањак прерађивачких капацитета. Поред тога дошло је и до одређених “искакања” и обустава рада у појединим рафинеријама МОЛ-а и ОМВ-а. Све то се некако поклопило и довело до тога да су рафинеријске цијене горива поново скочиле. Бојим се да ни у наредном периоду, глобално гледајући, неће бити ништа боље. Европа није могла тек тако да се одрекне руских енергената. Поред тога, она је имала одређене механизме да спријечи овај раст цијена енергената, али то није учинила. Све ово јесте једна игра која ће довести и до одређених престројавања унутар саме Европе”, сматра Бајић, наводећи како се Европом константно шире разне врсте страхова, што онда додатно утиче на кретање цијена горива на свјетском тржишту.    

Коментаришући нестанак горива на појединим бензинским пумпама ОМВ-а, “Петрола” и МОЛ-а у Словенији, те да ли би један такав сценарио могао задесити и Српску, Бајић сматра како он није реалан до краја године.

“До несташица горива на појединим бензинским пумпама у Словенији дошло је, колико ми је познато, због одређених проблема око транспорта. Према потписаним уговорима они имају довољно робе да подмире потребе домаћег тржишта. Иако је у данашње вријеме незахвално било шта прогнозирати, јер се преко ноћи мијења ситуација на тржишту, вјерујем да је Српска што се тиче снабдјевености сигурна до краја године. Нажалост, поједини политичари су довели свијет у ситуацију да нешто што је важило данас, сутра не мора”, каже Бајић.

Када је у питању потез хрватских власти да опет замрзну цијену горива на свим бензинским пумпама, осим на аутопутевима, Бајић каже како се ради о привременој и ад хок мјери која у коначници не може пуно помоћи самим потрошачима.

“Мислим да само системске мјере могу помоћи”, поручио је он.

Иако је у БиХ покренута процедура укидање акциза на гориво, што би требало да доведе смањење цијене горива у БиХ, приједлог новог законског рјешења запео је већ мјесецима у парламентарној процедури на нивоу БиХ.

Наточио и побјегао

Возач шкоде у недјељу је на самоуслужној пумпи на подручју Добоја наточио гориво у вриједности од 135 марака, након чега је побјегао. Како је саопштено из Полицијске управе Добој, истражни органи интензивно раде на расвјетљавању овог кривичног дјела.

Filter 2019