Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Хрватска забранила улазак у земљу “Заветницима”

Извор: Срна

Посланичкој групи Српске странке “Заветници” у Скупштини Србије данас је забрањен улазак у Хрватску, без икаквог образложења, потврдила је Срни предсједник странке Милица Ђурђевић.

Ђурђевићева је појаснила да су посланици Српске странке “Заветници”, међу којима су биле и четири жене, јутрос на прелазу Батровци ушли у Хрватску и отишли у Јасеновац, гдје су били на литургији у манастиру, а потом посјетили спомен-обиљежје и Музеј посвећен жртвама геноцида у НДХ, одакле су отишли у Доњу Градину да се и тамо поклоне жртвама.

Након што су из Доње Градине кренули за Хрватску да би се у Пакрацу састали са владиком Јованом, Ђорђевићева је рекла да је Гранична полиција Хрватске издвојила колону од њихова четири аутомобила и послије неколико часова задржавања и претреса пренијела да им је до даљег забрањен улазак у Хрватску.

“Добили смо рјешење о забрани без икаквог појашњења”, рекла је Ђурђевићева и додала да је на питање зашто им ускраћено гостопримиство Гранична полиција саопштила да не може одговорити већ, ако желе да се жале, то могу учинити преко Министарства унутрашњих послова Србије.

Ђурђевићева је истакла да су у Јасеновац дошли као људи и хришћани, као поштоваоци свих жртвава које су страдале и логору, да нису истицали никаква обиљежја већ су одали пошту.

“Очигледно да је поштовање Јасеновца као стратиша и сјећање на стратише забрањено у Хрватској, која је чланица ЕУ. Нисмо отишли на книнску тврђеву да поручимо да Република Српска Крајина у нама живи нити смо отишли да провоцирамо грађане Хрватске, нити да рушимо њен уставни поредак”, рекла је Ђурђевићева.

Она сматра да ова забрана најбоље свједочи колики је значај Јасеновца, да се о њему свједочимо и да сваки покушај да се то питање апострофира у јавности обично се завршава забранама.

“Ми смо нашу мисију обавили, поклонили смо се жртвама, Јасеновац носимо у срцу, о Јасеновцу ћемо говорити”, рекла је она.

Ђурђевићева је најавила да ће овај сазив Скупштине Србије усвојити резолуцију о осуди геноцида у Јасеновцу, а за то су данас додатно мотивисани, и апеловаћемо да том приједлогу подршку дају колеге из других политичких странака.

“Ако ми не будемо гласно, јасно, истинито и веродостојно говорили о ономе шта се догађало на овим просторима, они ће прекрајати историју, чињенице, чинити све да се заборави и затре истина о хумкама и костима расутим у Јасеновцу и Доњој Градини”, рекла је Ђурђевићева.

Она је најавила да ће, будући да им је као грађанима Србије и народним посланицима ускраћено слобода кретања на територији државе која је чланица ЕУ, затражити детаљно објашњење.

“Чим дођемо у Србију обратићемо се званичним институцијама наше земље и инсистирати да од институција Хрватске затраже одговор зашто се ово десило. Не зато што је посриједи забрана нама као појединцима, већ што сутра може да се догоди било коме ко долази у Јасеновац и жели да говори о њему”, закључила је Ђурђевићева.

Она је напоменула да их је од уласка у Хрватску пратило неколико аутомобила у којима су била лица у цивилу, која су све вријеме била и док су боравили у Јасеновцу, потом су их пратили и до границе са БиХ, а ту су их сачекали и када су кренули да се врате.

Filter 2019