Fri. Jun 24, 2022
ћирилица /латиница

Фонд ПИО: Увећана мајска пензија до краја седмице, крајем љета помоћ од 100 КМ

Извор: Срна

У наредних дан-два за 272.521 корисника у Републици Српској и иностранству биће исплаћене мајске пензије које су увећане за 10 одсто, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО), уз најаву да ће крајем љета услиједити и додатна једнократна помоћ од 100 КМ.

Из Фонда напомињу да је ово до сада највеће појединачно процентуално повећање пензија и треће ове године.

За исплату пензије од маја ове године сваки наредни мјесец биће потребно обезбиједити из изворних прихода по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање више од 117 милиона КМ.

“Ванредно повећање од 10 одсто побољшаће и учешће просјечне пензије од 474,72 КМ колико износи за мај ове године у просјечној плати исплаћеној у Републици Српској, на до сада највећи проценат од 43,41 одсто”, саопштено је из Фонда ПИО.

На овај начин повећан је и износ најниже пензије за стаж од 40 и више година на 485,19 КМ, што чини 44,35 одсто просјечне плате у Републици Српској.

Пуни стаж од 40 и више година има 21.250 или 7,8 одсто од тренутно 272.500 корисника права, и њихова просјечна пензија од маја ове године износи 701,22 КМ, што чини 64,10 одсто од просјечне плате у Републици.

Такође, од маја ове године дошло је до повећања и износа највише пензије у Републици Српској на 2.495 КМ, што чини 2,3 просјечне плате исплаћене за април мјесец.

“Влада Републике Српске је на овај начин показала да у овим тешким економским временима узрокованим погоршањем животног стандарда најстарије популације усред кризе изазване специјалном операцијом Русије у Укријини у складу са тренутним финансијским могућностима води рачуна како би мјерама које доноси спријечила даље погоршање материјалног положаја и стандарда живота више од 272.000 корисника права у земљи и иностранству”, наводе из Фонда.

У саопштењу се подсјећа да је са овим повећањем у посљедњих девет година Влада Републике Српске збирно, односно номинално пензије повећала за 44,53 одсто, док је стварно или ефективно повећање пензија 54,81 одсто.

“Као примјер наводимо да пензионер који је примао 400 КМ у јануару 2012. године од маја ове године прима пензију у износу од 619,24 КМ”, додаје се у саопштењу.

Из Фонда истичу да Влада Републике Српске наставља у континуитету, као што је то чинила и до сада, да прати раст цијена на мало, трошкова живота и раст просјечних плата и у зависности од раста изворних прихода, по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, уколико се укаже потреба у складу са економском кризом и растом инфлације, правовремено ће реаговати са новим ванредним повећањем како би заштитила животни стандард најстарије популације.

Примјеном Закона о пензијском и инвалидском осигурање Републике Српске у посљедњих девет година Влада је донијела одлуку о укупно осамнаест повећања пензија од чега се на редовно годишње усклађивање односи шест, а дванаест на ванредно повећање повећање.

“У јануару ове године извршено је редовно годишње усклађивање пензија са 3,36 одсто и ванредно повећање од 0,64 одсто, што је збирно дало увећање од четири одсто. Друго ванредно повећање пензија од 10 одсто, почев од 1. маја ове године је највеће појединачно повећање не само у Републици Српској, већ и у земљама региона, па и шире”, напомињу из Фонда.

Filter 2019