Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Filip Lalović: Za uspjeh potrebno više od talenta

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Učenik generacije Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“, Filip Lalović, već u ranoj mladosti naučio je važne životne lekcije. Shvatio je, kaže, da je za svaki veliki uspjeh potrebno mnogo više od samog talenta.

Iako je od roditelja, mašinskih inženjera, naslijedio sklonost ka matematici, bilo je potrebno mnogo truda, rada i odricanja, naročito u srednjoj školi, kako bi imao najbolje ocjene iz svih predmeta i na kraju bio proglašen najboljim učenikom u svojoj generaciji.

Osim što je imao najbolje ocjene tokom školovanja, Filip je učestvovao i na brojnim takmičenjima iz različitih oblasti znanja, posebno iz fizike, matematike i informatike. To je ono što mu, kaže, najviše „leži“.

Filip ne gleda mnogo televiziju, ne zanimaju ga naročito filmovi, ne prati čak ni prenose fudbalskih utakmica, ali je, kao i svi njegovi vršnjaci vrlo aktivan na društvenim mrežama.

„Slušam muziku, naravno. Najviše volim tzv. jugoslovenski rok. U noćne klubove ne izlazim, nije to moj stil zabave, ali volim da odem,  kad sam u prilici, u neki kafić, gdje provodim vijeme sa drugatima”, rekao nam je Filip.

Filip je trenirao plivanje. Osim plivanja, voli skijanje i brdski biciklizam.

Da geni, ipak, igraju veliku ulogu u našim životnim opredjeljenjima, potvrđuje i  Filipova mlađa sestra, koja završava prvi razred gimnazije.

I ona je, kao i njen brat, naslijedila sklonost ka matematici, a učestvovala je na Regionalnom takmičenju iz fizike i matematike.

„I sestra ima talenat za matematiku. Talenat jeste bitan, ali svi su mi uvijek govorili da to nije dovoljno. I stvarno sam shvatio da je tako. Morate mnogo raditi, vježbati, truditi se, ako hoćete da ostvarite neki veći uspjeh. Bez marljivog rada i truda, nema ni velikih rezultata“, kaže Filip.

Filip ovih dana upisuje matematiku i računarstvo na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

„Nadam se da ću biti uspješan student, jer su matematika i računarstvo nešto što mi baš ide od ruke. Kada završim fakultet, volio bih da se bavim kompjuterskim programiranjem. Privlači me to, volio bih da radim istraživanja u oblasti vještačke inteligencije“, naglašava Filip.

Filip je rođen 30. 5. 2003. godine u Kasindolu. Završio je Osnovnu školu „Sveti Sava“ kao učenik generacije.

Tokom osnovnog, i srednjoškolskog obrazovanja učestvovao je na više od 70 takmičenja iz različitih oblasti znanja, posebno iz fizike, matematike i informatike, na kojim je osvojio oko 40 prvih mjesta i više puta bio proglašen za najuspješnijeg takmičara.

Osim takmičenja regionalnog, republičkog i državnog nivoa, učestvovao je i na evropskim i internacionalnim takmičenjima, od kojih su najznačajnija Evropsko takmičenje iz fizike, Balkanska matematička olimpijada za juniore i Srednjoevropska matematička olimpijada.

Filter 2019