Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

У Љубогошти откривен споменик страдалим борцима Војске Републике Српске

Аутор: Филтер/В.Ч.

Уз пригодан културни програм, који је припремила БО Пале, у Љубогошти је данас откривен споменик страдалим борцима ВРС из овог мјеста у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату.

Изградњу споменика финансирали су Општина Пале, Борачка организација Пале и предузеће “Станишић”.

“Након скоро 30 година од погибије 17 бораца из нашег села успјели смо изградити ово спомен обиљежје и на тај начин одати почаст погинулим борцима и њиховим породицама. Сматрамо да у наредном периоду и будућности не смијемо да заборавимо злочин над српским народом, и да културу сјећања његујемо и дижемо на један виши ниво. Наша обавеза је да преносимо нашим будућим нараштајима истину о ономе што се дешавало Србима кроз историју, а дешавао се велики број јама, велики број Жепа и велики број Добровољачких и тако даље. Не смијемо да мрзимо нити да сугеришемо освету, али морамо да памтимо како нам се такве ствари не би поновиле. Жао ми је што до изградње овог спомен обиљежја није дошло и раније, али ни данас није касно. Овом приликом поручио бих комплетном српском корпусу ако било гдје овакви догађаји страдања нису обиљежени да се потрудимо у наредном периоду и нађемо начин и могућности да направимо спомен обиљежје”, поручио је Ацо Станишић, оснивач предузећа Станишић.

Јасна Лазаревић, предсједник Предсједништва БО Пале, изразила је захвалност свима који су издвојили вријеме да присуствују овом догађају, а првенствено фирми Д.О.О. Станишић која је пружила несебичну подршку неопходну за реализацију овог спомен обиљежја.

“Иницијатива за изградњу споменика за 17 погинулих бораца из Љубогоште покренула је Борачка организација Пале, а подршку смо нашли у фирми Д.О.О. Станишић и руководству општине Пале. Споменик је, као што је рекао господин Станишић, изграђен у веома кратком року, а то је доказ како када се хоће може да се уради нешто лијепо и репрезентативно за локалну зјаедницу. Надам се да ћемо оваквих иницијатива и акција имати и у будућности и да је ово тек почетак добре сарадње и видљивости борачке популације у нашој локалној заједници”, закључила је Лазаревић.

“Крије се одређена доза одговорности зашто ово није урађено и раније, али ево можемо бити задовољни што смо ипак реализовали изградњу спомен обиљежја. Најмање што можемо урадити је да се сваке године окупимо овдје и сјетимо се тих 17 људи из овог малог мјеста који су дали своје животе и уградили их у темеље Републике Српске. Битна нам је едукација младих како би они могли да наставе оно о чему ми сада причамо и да то проносе у неким будућим годинама. Изградњом овог споменика јачамо културу сјећања и дужан сам да зе захвалим свима који су присутни данас и свима који су помогли реализацију овог пројекта”, закључио је начелник општине Пале Бошко Југовић.

Filter 2019