Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu potpisan protokol o saradnji arhiva BiH i Srbije

Izvor: Srna

Direktor Arhiva BiH Danijela Mrda i Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić potpisali su večeras u Istočnom Sarajevu protokol o saradnji ove dvije institucije, kojim je definisana saradnja na trogodišnjem projektu analiziranja i predstavljanja istorijske građe i činjenica o Srbima u Sarajevu.

Nakon potpisivanja protokola o saradnji, na Trgu “Srbija” otvorena je i izložba “Sarajevski atentat – istorijski kontekst u svjetlu dokumenata Arhiva BiH” i predstavljena knjiga “Sarajevski atentat – povratak dokumentima” autora Miroslava Perišića.

Foto: Foto Vaske

Mrda je novinarima rekla da je današnje potpisivanje samo nastavak i produbljivanje dugogodišnje i uspješne saradnje.

“Osim razmjene istraživača, ovo će biti prilika da se svi zaposleni u Arhivu BiH kontinuirano i stručno usavršavaju, jer su naše kolege u Državnom arhivu Srbije na mnogo višem nivou u smislu tehničke podrške, koju će u narednom periodu pružiti i nama. Biće to prilika i za razmjenu iskustava i realizaciju zajedničkih projekata”, naglasila je Mrda.

Foto: Foto Vaske

Mrda je navela da je današnja izložba jedan od uspješno realizovanih zajedničkih projekata, jer je dopunjena dokumentima iz Državnog arhiva Srbije.

“Izložbom smo pokušali da kroz jedan novi način kroz prikaz dokumenata iz fondova Arhiva BiH prikažemo sve ono što je prethodilo Prvom svjetskom ratu, samom atentatu i onome što se dešavalo nakon toga. Dokument je jedini siguran izvor istine i ova izložba je zasnovana na dokumentima, kao jedinom izvoru istine i onome čemu se svi trebamo vratiti”, ukazala je Mrda.

Mrda smatra da je napravljena odlična retrospektiva sarajevskog atentata, događaja koji je potresao svijet.

“Napravili smo i katalog, koji možda kao dodatak u nastavnom procesu može poslužiti svim nastavnicima istorije i učenicima koji budu željeli da saznaju više tokom obrade određenih nastavnih jedinici, koje se tiču ovog perioda”, istakla je Mrda.

Foto: Foto Vaske

Perišić je naveo da su arhivi ustanove koje su čuvari pamćenja i baštinici identiteta, bez kojih nema istorijske nauke.

“Dokument nije istorija, ali bez dokumenta nema istorije. Na ovoj izložbi je prikazan samo jedan manji broj dokumenata koje naša dva arhiva čuvaju. Potrebna nam je razmjena saznanja, kontakti, stručna obogaćivanja i nadam se da ćemo kroz nekoliko godina imati sa čim da se pohvalimo i kada su u pitanju drugi zajednički projekti”, rekao je Perišić.

Foto: Foto Vaske

Zamjenik načelnika Aleksandar Kostović naglasio je da ne postoji bolje mjesto za ovakvu izložbu, s obzirom na to da se Trg “Srbija” nalazi na prostoru nekadašnje kasarne “Slobodan Princip – Seljo”, nazvane po Gavrilovom bratiću.

“Ljudi koji su tada davali ime toj kasarni nisu mogli zamisliti da će jednog dana na tom mjestu biti spomenik Gavrilu Principu i istoimeni park, a evo danas i izložba. Ni oni što se radovali i trljali ruke prilikom egzodusa sarajevskih Srba 1996. godine nisu mogli da zamisle da će biti napravljen jedan novi grad”, rekao je Kostović.

Foto: Foto Vaske

On je dodao da ni oni koji su 1941. godine u Jasenovac odveli Dušana Jeftanovića, vjerovatno nisu mogli zamisliti da će se jednog dana pojaviti njegova unuka da traži svoju imovinu.

“To se sve dešava zato što poznajemo našu istoriju i činjenice, a činjenicama se najbolje boriti protiv onoga sa čim se svakodnevno suočavamo. Zbog toga su ovakve stvari važne, da bi znali ko smo bili i ko smo sada i gdje idemo”, istakao je Kostović.

Osim brojnih građana, današnjem događaju prisustvovali su i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić i ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević.

Foto: Foto Vaske
Foto: Foto Vaske
Filter 2019