Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Три деценије од злочина у Жепи

Извор: Срна

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Жепи да се на овом мјесту прије 30 година догодио мучки злочин у којем је страдало 45 српских бораца и да се то не може ни опростити ни заборавити, као и да неће бити дозвољено да се спроведе у дјело оно што је муслиманска страна започела 1992. године.
“Ви сте својим кукавички чином изазвали код Срба реакцију која је рекла станите, ово је наша земља, ми остајемо овдје. Погледајте историју и видјећете да нисте пуно одмакли од православља него сте само у једном моменту промијенили вјеру”, истакао је Вишковић.

Мислили су, каже, да ће послати поруку како Срби овдје немају шта да раде и да треба да се селе.

“Kажу, хришћански је праштати, али овакве ствари се не могу опростити јер сте се понијели као кукавице, нељудски и зато не можемо и нећемо опростити нити заборавити”, истакао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да су српски борци нападнути док су били у хуманитарној акцији, јер је требало да доставе храну и воду младој војсци на Зловрху.

“Обећали су да ће то дозволити и да неће правити никакве екцесе. Kада су виђели да су наши људи дошли и да су били скоро неприпремљени за борбу, онда су то искористили и починили један од најстравичнијих злочина у историји Пала”, рекао је Вишковић након што је одата почаст страдалим борцима.

Он је додао да ће се на том мјесту окупљати како се такви догађаји никада не би заборавили, те да су и данас ту из тог разлога.

“Драго ми је да су Борачке организације Пала, Источног Старог Града и Хан Пијеска покренуле иницијативу да се ријеше имовинско правни односи и да се уради једно ново идејно рјешење око овог комплекса и на једној и другој локацији”, рекао је Вишковић.

Он је додао да ће трошкове уређења комплекса Влада преузети оног момента када се заврше имовинско-правни односи, јер су то људи који су страдали овдје и заслужили.

Вишковић је напоменуо да многи када су кренули од куће нису имали у подсвијести да иду акцију, већ да доставе хране и пића, али су их напали “врли борци” 28. Дивизије такозване Армије БиХ да би се показали како су нека сила.

Он је указао да се данас покушавају представити као антифашисти, “неке патриоте који су за мир”.

“Нити сте антифашисти, нити сте за мир. И данас покушавате оно што сте започели 1992. године да спроведете у дијело. То вам нећемо дозволити.

Служењем помена и полагањем вијенаца на спомен обиљежје код Жепе у Хан Пијеску одата је почаст за 45 бораца Војске Републике Српске, којих је највише било са Пала, поводом 30 година од њиховог страдања.

Kолона Сарајевско-романијског корпуса мучки је нападнута 4. јуна 1992. године са околних литица у кањону Будучиног потока, приликом хуманитарне мисије да достави храну и воду за 13 војника који су обезбјеђивали радио-релејни објекат на узвишењу Зловрх, највишем врху Жепске планине, иако је претходно са представницима муслиманских стране био постигнут договор да мирно прође.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је данас у Жепи гдје је обиљежено 30 година од страдања 45 српских бораца, мучки убијених у кланцу у муслиманској засједи, да је обавеза његовати сјећање и вјечно славити погинуле, као и бринути о њиховим породицама.
Југовић је нагласио да је српски народ, захваљујући људима који су овдје изгинули, водио рачуна и успио да сачува Републику Српску у којој се данас слободно живи.

“Сви смо дужни да бринемо о породицама погинулих бораца и да посебно будемо сензибилни према њима”, напоменуо је Југовић.

Југовић је подсјетио да су ови људи, чија је мисија била хуманитарног карактера – да доставе хране и пића за војску, мучки убијени и да нису имали шансу да се бране.

“Важно је да нас данас има овдје да његујемо сјећање и да их, будући да је 30 година прошло од овог чина, славимо вјечно, да они буду дивови и хероји у нашим срцима, као што су и солунски добровољци, учесници Другог свјетског рата, као и овог одбрамбеног рата”, истакао је Југовић.

Он је захвалио општинама Хан Пијесак и Источни Стари Град и борачким организацијама из три општине за показано јединство и потребу заједничког окупљања да се сачува ово спомен-обиљежје и да се преноси новим генерацијама шта се десило на овом мјесту.

Један од преживјелих бораца Живко Цицовић рекао је новинарима да никада неће заборавити шта се тада десило, када је у првом дијелу колоне која је прекинута обореним стаблима са околних литица затекао рањене познанике и пријатеље, своје саборце, те их покушао извући док је цијели простор био под дејством митраљеза и артиљерије са муслиманске стране.

Цицовић је рекао и да су са моторним пилама морали да сијеку стабла да би пришли возилима у којима су били рањени и да је тада успио да извуче повријеђеног саборца Дарка Милинковића.

Милинковић је захвалио својим пријатељима, српским борцима са Пала, који су тада дошли да извуку погинуле и рањене са подручја код Жепе који су били два дана у окружењу.

Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић поручио је да се не смије заборавити страдање српских бораца који су живот дали за Републику Српску, те да треба помоћи њихове породице и заштитити спомен-обиљежја, да би пренијели на наредне генерације шта се овђе дешавало.

“Да се памти данас, у наредним годинама и у будућности”, рекао је Ђурић и изразио задовољство што је ове године код спомен-обиљежја погинулим српским борцима много више присутних представника свих нивоа власти, чланова породица погинулих и представника борачких организација и сабораца.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић рекла је да су од те ратне 1992. године Пале имале више од 20 одсто укупних губитака за цијели рат, те да не треба заборавити да су тада биле пријестоница Републике Српске у којој су се стварале институције и постављали темељи Српске.

“Не треба то заборавити и не треба заборавити овај догађај у оквиру манифестација сјећања јер је кључни у обиљежавању догађаја у минулом рату. Надамо се да ће сјећање на јун наћи мјеста у свим календарима од посебног значаја, да ћемо се сјећати свих наших бораца”, рекла је Гавриловићева новинарима.

Она је истакла да се ове године код једног од чланова породице погинулих бораца на Жепи родила идеја да буду уређена спомен-обиљежја код Жепе и да се отму од зуба времена и пропадања на отвореном.

Гавриловићева је истакла да је ова идеја наишла на подршку начелника општина Хан Пијесак, Пале и Источни Стари Град и да је данас премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао да ће Влада помоћи у реализацији ове идеје.

Она је изразила наду да да ће Влада имати више разумијевања за ову и сличне иницијативе из борачких организација и да ће Борачка организација и те како знати то да цијени.

Filter 2019