Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Trivić: Od septembra umjetničke umjesto muzičkih škola

Izvor: Srna

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je u intervjuu Srni da je prvu polovinu godine obilježilo osnivanje Simfonijskog orkestra u okviru Narodnog pozorišta, te najavila da se od septembra očekuje početak rada umjetničkih škola umjesto muzičkih.

Trivićeva je navela da će srednje umjetničke škole biti osnivane tako što će se u njima osim muzičkih, izučavati i predmeti iz oblasti slikarstva, baleta i drugih vidova umjetnosti.

“Osnovali smo Simfonijski orkestar u okviru Narodnog pozorišta Republike Srpske, koji je preduslov za razvoj opere, te uz balet, koji će se razvijati, kao i uz dvije akademije umjetnosti na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu – pravimo sinergiju između grana umjetnosti, koje će vidno doprinijeti razvoju Republike Srpske”, rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, budžet za kulturu ove godine je znatno uvećan, i to za više od pola miliona KM. Ona je precizirala da su lani na ovoj poziciji izdvojena 1,3 miliona KM, dok u ovoj godini grantovi u kulturi iznose 1,8 miliona KM.

Trivićeva je istakla da je veliki iskorak napravljen i kada je riječ o filmskoj industriji, jer je osnovan Audio-vizuelni centar Republike Srpske, te usvojen i Zakon o audio-vizuelnim djelatnostima Srpske, koji će regulisati način finansiranja i sufinansiranja ove oblasti.

“Prvi put zakonskim rješenjem definisan je način finansiranja centra, i to 0,1 odsto od ukupnih poreskih prihoda budžeta Republike Srpske umanjenih za doprinose za socijalno osiguranje, što na godišnjem nivou iznosi oko dva miliona KM”, rekla je Trivićeva.

Ona je ukazala da izrada ovog zakona pokazuje novi pristup razumijevanju filma kao industrije i stvaranje klime u kojoj će ona bolje funkcionisati i razvijati se, ali i strateško opredjeljenje nadležnog ministarstva i Vlade Srpske da je ulaganje u film izuzetno značajno ne samo za razvoj ove oblasti, kulture i umjetnosti uopšte, već i za razvoj kreativne ekonomije i privrede u cjelini.

“S ciljem podsticanja investitora da u Republici Srpskoj finansiraju proizvodnju audio-vizuelnih djela, novim zakonom je predviđeno da se investitoru, u skladu sa sredstvima obezbijeđenim u budžetu, isplaćuje 30 odsto ukupno utrošenih sredstava za snimanje filma na teritoriji Republike Srpske. Na taj način ćemo kroz sistemsko rješenje kontinuirano podržavati kvalitetne filmske projekte u Republici Srpskoj”, rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da je od 2018. do 2022. godine ostvaren značajan napredak u razvoju i funkcionisanju oblasti kulture, institucija kulture, sistemskoj organizaciji i kvalitetu kulturnog sistema Republike, te da je iz republičkog budžeta u ovu oblast uloženo 28,5 miliona KM, namijenjenih za realizaciju programa i projekata, ali i infrastrukturna ulaganja.

Rekonstrukacija škola i upis prvačića

Govoreći o obrazovanju, Trivićeva je navela da je ove godine fokus na rekonstrukciji područnih škola, te da su za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju školskih objekata u Republici Srpskoj raspoređena dva miliona KM.

“Planirana je rekonstrukcija, adaptacija i sanacija u 24 škole na teritoriji Republike Srpske, u okviru kojih je obuhvaćeno 17 područnih odjeljenja. U njima su uslovi takvi da je potrebno pod hitno reagovati, kako bi djeca u ruralnim područjima imala iste uslove kao i djeca u gradu, kada je riječ o uslovima boravka djece u školskim objektima”, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da je u školskoj 2021/2022. godini nastavu u osnovnim školama pohađalo ukupno 85.059 učenika, raspoređenih u 4.974 odjeljenja, te da je deveti razred pohađalo 9.400 učenika.

“Prema podacima koje smo dobili od osnovnih škola, u narednoj školskoj godini imaćemo povećanje broja novoupisanih prvačića za 125 učenika više u odnosu na prethodnu godinu, a do završetka upisa u škole, očekujemo i dodatni upis učenika. Vjerujem da su povećanju broja prvačića u školama doprinijele populacione mjere koje Vlada Republike Srpske preduzima prethodnih godina”, rekla je Trivićeva.

Filter 2019