Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Тривић: Од септембра умјетничке умјесто музичких школа

Извор: Срна

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је у интервјуу Срни да је прву половину године обиљежило оснивање Симфонијског оркестра у оквиру Народног позоришта, те најавила да се од септембра очекује почетак рада умјетничких школа умјесто музичких.

Тривићева је навела да ће средње умјетничке школе бити осниване тако што ће се у њима осим музичких, изучавати и предмети из области сликарства, балета и других видова умјетности.

“Основали смо Симфонијски оркестар у оквиру Народног позоришта Републике Српске, који је предуслов за развој опере, те уз балет, који ће се развијати, као и уз двије академије умјетности на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву – правимо синергију између грана умјетности, које ће видно допринијети развоју Републике Српске”, рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, буџет за културу ове године је знатно увећан, и то за више од пола милиона КМ. Она је прецизирала да су лани на овој позицији издвојена 1,3 милиона КМ, док у овој години грантови у култури износе 1,8 милиона КМ.

Тривићева је истакла да је велики искорак направљен и када је ријеч о филмској индустрији, јер је основан Аудио-визуелни центар Републике Српске, те усвојен и Закон о аудио-визуелним дјелатностима Српске, који ће регулисати начин финансирања и суфинансирања ове области.

“Први пут законским рјешењем дефинисан је начин финансирања центра, и то 0,1 одсто од укупних пореских прихода буџета Републике Српске умањених за доприносе за социјално осигурање, што на годишњем нивоу износи око два милиона КМ”, рекла је Тривићева.

Она је указала да израда овог закона показује нови приступ разумијевању филма као индустрије и стварање климе у којој ће она боље функционисати и развијати се, али и стратешко опредјељење надлежног министарства и Владе Српске да је улагање у филм изузетно значајно не само за развој ове области, културе и умјетности уопште, већ и за развој креативне економије и привреде у цјелини.

“С циљем подстицања инвеститора да у Републици Српској финансирају производњу аудио-визуелних дјела, новим законом је предвиђено да се инвеститору, у складу са средствима обезбијеђеним у буџету, исплаћује 30 одсто укупно утрошених средстава за снимање филма на територији Републике Српске. На тај начин ћемо кроз системско рјешење континуирано подржавати квалитетне филмске пројекте у Републици Српској”, рекла је Тривићева.

Она је напоменула да је од 2018. до 2022. године остварен значајан напредак у развоју и функционисању области културе, институција културе, системској организацији и квалитету културног система Републике, те да је из републичког буџета у ову област уложено 28,5 милиона КМ, намијењених за реализацију програма и пројеката, али и инфраструктурна улагања.

Реконструкација школа и упис првачића

Говорећи о образовању, Тривићева је навела да је ове године фокус на реконструкцији подручних школа, те да су за реконструкцију, адаптацију и санацију школских објеката у Републици Српској распоређена два милиона КМ.

“Планирана је реконструкција, адаптација и санација у 24 школе на територији Републике Српске, у оквиру којих је обухваћено 17 подручних одјељења. У њима су услови такви да је потребно под хитно реаговати, како би дјеца у руралним подручјима имала исте услове као и дјеца у граду, када је ријеч о условима боравка дјеце у школским објектима”, рекла је Тривићева.

Она је навела да је у школској 2021/2022. години наставу у основним школама похађало укупно 85.059 ученика, распоређених у 4.974 одјељења, те да је девети разред похађало 9.400 ученика.

“Према подацима које смо добили од основних школа, у наредној школској години имаћемо повећање броја новоуписаних првачића за 125 ученика више у односу на претходну годину, а до завршетка уписа у школе, очекујемо и додатни упис ученика. Вјерујем да су повећању броја првачића у школама допринијеле популационе мјере које Влада Републике Српске предузима претходних година”, рекла је Тривићева.

Filter 2019