Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Trebević: Idealna destinacija za odmor, uskoro nove investicije

Izvor: Filter

Turistički kompleks Brus omiljeno je izletište građana Istočnog Sarajeva i Sarajeva, ali i savršena polazna destinacija u istraživanju planine Trebević, pogodna za šetnju, rekreaciju, sportske aktivnosti i porodični odmor.

Smješten na nadmorskoj visini od oko 1.250 metara, Brus je veoma važna i atraktivna turistička destinacija u Istočnom Sarajevu, čija lokacija ima veliki potencijal za razvoj, prvenstveno, ljetnog turizma.

Obogaćen turistički sadržaj na Brusu

Ovo izletište posjećeno je i tokom zimskih mjeseci, kada građani mogu da,  bježeći od gradske vreve, magle i smoga, uživaju u suncu i svježem vazduhu.

U posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući angažmanu lokalne zajednice, saradnjom javnog i privatnog sektora, Brus je obogaćen različitim sadržajima, pogodnim za posjetioce svih generacija.

Opština Istočni Stari Grad, koja dijelom obuhvata i područje Trebevića, napravila je, u saradnji sa predstavnicima privatnog sektora, značajne pomake u oblasti turizma.

U najavi izgradnja velikog turističkog kompleksa na Trebeviću

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović kaže da su u toku pregovori rukovodstva opštine sa važnim investitorima, koji su  ranije pominjani u javnosti, o izgradnji novog turističkog kompleksa na ovom lokalitetu.

„Investitor o kome se već govorilo u javnosti planirao je izgradnju dva hotela površine oko 15.000 metara kvadratnih sa pratećim sadržajima. Projektom je predviđena izgradnja vještačkog jezera, sankališta, dječijeg skijališta. Trebalo bi da u okviru tog projekta bude izgrađen vidikovac sa pogledom na sarajevsku dolinu i šume Trebevića, do kojeg će voditi šumske staze, između stabala  drveća, što će biti posebno atraktivno za turiste i do sada neviđeno na našem području“, najavio je Gašanović i dodao da bi to trebalo da bude jedinstven turistički proizvod koji će privući veliki broj turista iz okruženja, ali i šire.

Gašanović je podsjetio da se na području Trebevića nalazi prvi tehnološki park u BiH, koji je dao novu dimenziju razvoju Trebevića.

„Sam objekat, njegov dizajn, predstavlja impozantnu građevinu koju je radilo više udruženih firmi, a ta kompanija planira da na toj lokaciji nastavi gradnju. Cijeli taj kompleks, kada bude završen, simbolizovaće novi koncept rada i života na ovim prostorima, a povezivaće savremeni, urbani stil sa prirodom“, istakao je načelnik Istočnog Starog Grada i dodao da su već počele aktivnosti na izgradnji neophodne infrastrukture.

To će, prema njegovim riječima, biti nov i do sada neviđen sadržaj, koji će privući novu klijentelu koja do sada nije posjećivala ovo područje, kao što su ljudi iz poslovnog svijeta i šoubiznisa.

Idealni uslovi za odmor u prirodi

Turisti i posjetioci na izletištu Brus mogu da uživaju u pješačkim stazama, a tu su i vožnja biciklima i četvorotočkašima po uređenim planinskim stazama, „pejntbol“, vožnja turističkim vozićem, popularnim Ćirom, „gumengrad“ za djecu, vještačko jezero sa gumenim loptama, sportski tereni.

„Sve su to sadržaji koji privlače veliki broj turista iz našeg okruženja, ali i inostranstva. Zavisno od vremenskih prilika, Brus posjeti i do 5.000 izletnika i turista u dane vikenda“, naglašava načelnik opštine Istočni Stari Grad.

U okviru velikog projekta „Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji“ /Enjoy Sarajevo-Romanija Region/, u čijoj realizaciji su učestvovali Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo i Gradska razvojna agencija, na ovom lokalitetu izgrađeni su i teretane na otvorenom, igraonica za djecu na 200 metara kvadratnih i vještačka stijena za ljubitelje aktivnog odmora.

„Ovi dodatni sadžaji doprinijeli su tome da i tokom radnih dana imamo veliki broj posjetilaca, čak i škola u prirodi, kao što, evo, danas vidimo.  Nakon uživanja u prirodi ili aktivnog odmora, naši gosti mogu da posjete neki od popularnih  ugostiteljsko-turističkih objekata; kompleks ‘Brus’, Vilu ‘Andrea’ i ‘Trebevićki raj’“, naveo je Gašanović.

On ističe da su već počele pripreme i za osnivanje Info centra u ovoj opštini, koji će, u skladu sa novom organizacijom, poslovati kao dio Turističke organizacije Istočnog Sarajeva.

Posjetioci zadovoljni ponudom i mogućnostima koje ova turistička destinacija nudi

Posjetiocima su na usluzi i ljetne bašte za uživanje na planinskom suncu, te roštilj koji izletnici mogu da iznajme za cjelodnevno druženje sa porodicom i prijateljima. U ponudi kompleksa ‘Brus’ nalazi se i nekoliko bungalova napravljenih u etno-stilu koje posjetioci mogu da iznajme i za višednevni odmor.

I u toku radne sedmice Brus posjeti značajan broj turista.

„Priroda je lijepa, čist vazduh,često dolazim kada su vrućine, ali i u jesen i zimu da pobjegnem iz smoga. Ovdje je uvijek sunčano“, rekao je jedan od posjetilaca.

„Hrana je dobra u svim ovim restoranima, moram to da pohvalim“, nastavio je, dodajući da na ovo izletište često dovede i rodbinu iz inostranstva koja mu dođe u posjetu.

„Svi su oni oduševljeni i kažu da ovo mjesto može da se uporedi sa evropskim turističkim ljepotama, a i cijene su povoljne, bar za njih“, završava razgovor sa nama ovaj zadovoljni posjetilac.

Iz opštine Istočni Stari Grad napominju da se, osim pomenutih sadržaja na Brusu, na području njihove lokalne zajednice nalaze i zabavni park ‘Sanilend’ , kao i izletište na Crepoljskom. Najavljuju i gastro-turističku manifestaciju ‘Jagnjijada’ koja će, nakon dvogodišnje pauze zbog epidemiloške situacije, biti održana 19. juna na Vučijoj Luci.


Filter 2019