Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Суд БиХ одгодио исплату 30 милионаРепублици Српској за још годину

Извор: Глас Српске

Суд БиХ одгодио је исплату око 30 милиона марака са каматама које је Управа за индиректно опорезивање (УИО) требало да плати Српској на основу правоснажне пресуде до 11. јуна, потврђено је “Гласу Српске”.

Суд БиХ је ту одлуку донио у петак, дан пред рок за извршење пресуде.

Правобранилаштво БиХ је као законски заступник УИО тражило од Суда БиХ да извршење правоснажне пресуде пролонгира са 11. јуна ове на исти датум идуће године.

“Наш приједлог односи се на одгађање спровођења извршења рјешења Суда БиХ од 28. септембра 2016. године до 11. јуна 2023. године”, казали су “Гласу Српске” прошле седмице у Правобранилаштву БиХ.

Из Министарства финансија РС раније су навели да ће инсистирати  на принудној наплати ако пресуда Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода не буде реализована до 11. јуна ове године.

“Инсистираћемо на принудној наплати јер се неизвршењем правоснажног судског рјешења ствара правна несигурност, а Српска трпи посљедице правне недоречености и компликованих односа у области индиректних пореза у БиХ”, подвукли су у Министарству финансија.

Нагласили су да су у протеклом периоду искоришћене све судске и ванпарничне могућности како би било наплаћено око 30 милиона КМ по основу правоснажне судске пресуде за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину.

“Српска је у току 2018. године блокадом рачуна УИО успјела наплатити 4,7 милиона КМ, док остатак средстава и поред правоснажне пресуде није добијен јер је Суд БиХ донио рјешење којим привремено одгађа поступак извршења у септембру 2018. године и у континуитету одгађа даље извршење закључно са 11. јуном”, нагласили су у Министарству финансија.

Filter 2019