Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Стручна посјета студената Машинског факултета Источно Сарајево пословним субјектима у Словенији

Извор: Филтер

Студентска организација Машинског факултета у Источном Сарајеву „Жироскоп“ у сарадњи са Машинским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву и Машинским факултетом Универзитета у Љубљани организовала је стручну посјету студената привредним субјектима у Словенији. Студенти су у Словенији боравили од 30. маја до 02. јуна, а циљ посјете био је представљање савремених развојних и производних програма компанија у Словенији.

Први дан  студенти су посјетили компанију ТПВ Аутомативе (TPV Automative) у Брежицама која производи компонете за БMV (BMW) возила од виоскотврдих челика као и алуминијумске носаче за електрична возила Волово. Руководилац развоја ове компаније је најприје студентима одржао презентацију о развојном програму, а потом су студенти посјетили производне хале гдје су имали прилику да виде сложене алата за израду дијелова савијањем, те поптуно роботизован процес заваривања као и примјену заваривања трењем са мијешањем (FSW) код израде алуминијумских носача за електрична возила Волво.

Након ТПВ Аутомативе студенти су посјетили Машински факултет у Љубљани, гдје су имали прилику да се упознају са радом неких од лабораторија овог факултета. Студенти су у лабораторијама факултета по први пут уживо имали прилику да виде израду металних дијелова 3Д штампањем, испитивање дијелова замарањем, примјену криогеног хлађења при обради резањем, ултразвучно заваривање полимера, итд. Након посјете факултету студенти су искористили слободно вријеме да посјете културне и историјске знаменитости Љубљане.

Други дан боравка у Словенији започео је посјетом компанији БОШ Рексрот (BOSCH Rexroth) у Шкофија Локи. Студентима се најприје обратио директор компаније господин Мартин Хансен, те упознао студенте са комплетном групацијом БОШ. Руководилац развоја представио је студентима развојни програм у Словенији, а потом су студенти имали прилику да обиђу производни погон ове компаније гдје се изводи склапање електромотора. По завршетку обиласка студентима је уприличен ручак током којег су имали прилику да постављају питања и разговарају са технолозима, инжењерима у развоја, руководиоцем развоја као и директором компаније.

Након компаније БОШ Рексрот студенти су исти дан посјетили и компанију Искра Механизми (Iskra Mehanizmi). Овдје су студенти имали прилику да види шта у пракси значи појам Индустрија 4.0. Комплетна зграда ове компаније је урађена у складу са савременим производним стратегијама. Најприје су студенти упознати са производним програмом, те са поступком производње дијелова за кућиште депилатора Philips Lumea,  саксију Bosch SmartGrow Life  и др.

Студентима је такође представљен и развојни центар ове компаније као поступак израде прототипова. Посјета овој компанији је завршена уз закуску и обраћање дикетора компаније годсподина Марјана Погачника. Посљедња активност другог дана била је посјета Бледском језеру.

Трећи дан су студенти имали прилику да посјете компаније ЈАСКАВА Ристро (YASKAWA Ristro) у Рибници и ЈАСКАВА Европа Роботикс (YASKAWA Europe Robotics ) у Кочевју. У компанији ЈАСКАВА Ристро студентима је представљен поступак израде, односно монтаже флексибилних технолошких ћелија за обраду резањем и заваривање. Комплетан поступка израде робота представљен је студентима у компанији ЈАСКАВА Европа Роботикс у Кочевју. Овдје су студенти имали прилику да види пријемну информацијоних и комуникационих технологија као основе Индустрије 4.0. По зваршетку посјете студенти су имали слободно вријеме за дружење и обилазак Љубљане.

Посљедни дан био је резервисан за појсету групацији Колектор у Идрији. Студентима се најприје обратио предсједник управе господин Валтер Лебан, а потом су студенти посјетили два производна погона наведене групације Колектор орођарна (Kolektor orodjarna) и Колектор КФХ (Kolektor KFH). У производном погону Колектор орођарне имали су прилику да се упознају са поступком израде машине за потребе Колкетор групације, као и за екстерне купце.

Када је ријеч о производном погону Колектор КФХ, ту су студнти имали прилику да се упознају са производњом ротора, статора, сензорских магнета и комутатора. Студентима је практично предствљен и информациони систем који самостално прикупља податке из производње, обрађује их, те потом планира производњу са једне стране, а са друге стране комуницира са инжењерима у случају дужих застоја. На крају посјете је студетима уприличен ручак.

У стручној посјети Словенији заједно са студентима био је и Алексија Ђурић виши асистент на Машинском факултету у Источном Сарајеву.

Студенти Машинског факултета у Источном Сарајеву захваљују се свим компанијама које су их угостиле, а посебно Машинском факултету у Љубљани и проф. др Дамајну Клобчару на помоћи при организацији посјете.

Студенти се захваљују и декану Машинског факултета у Источном Сарајеву проф. др Милији Краишнику на финансијској помоћи при организацији посјете.

Поред Машинског факултета у Источном Сарајеву стручну посјету студената Словенији подржали су Колектор ЦЦЛ, Шуме РС, Орао а.д. Бијељина, Општина Трново, Град Источно Сарајево и Сервитец Балкан.

Студенти се такође захваљују и проф. др Биљани Марковић на помоћи при прикупљању средстава за одлазак на стручну посјету у Словенију.

Утиске студената можете прочитати у наставку:

Догађаји као стручна екскурзија Словенија 2022 требали би бити уврштени у годишњи календар наставе. Много је разлога за то. За мене посјета компанијама током ове екскурзије представља на првом мјесту још једну потврду да смо на правом и сигурном путу са машинском струком, затим мотивацију за даљи рад, могућност упознавања и остваривања контаката са потенцијалним послодавцима. Могли смо видјети смјер у коме се креће савремена машинска индустрија и сазнати које компетенције се захтјевају од нас као инжењера и чему би требали посветити више пажње. На крају поред овог стручног дијела који је био веома занимљив највише ће се памтити заједничко дружење, анегдоте и прелијепи и чисти дијелови Словеније као што су језеро Блед које смо обилазили у слобдно вријеме. Прелијепо искуство и шанса за напредак како за студенте тако и за цијели факултет.“ – изјавио је Дејан Тошић, студент четврте године.

Иако се обиласци фабрика одржавају сваки семестар на нашем факултету, овогодишња стручна екскурзија је надмашила очекивања. Уз озбиљну организацију студената и професора обишли смо врхунске фабрике, имали изванредне менторе у фабрикама који су посветили пажњу и одговорили на свако питање студентима. Могли смо да видимо машине које ми немамо на факултету што по мени представља велику мотивацију. Видјели смо како функционише оно о чему учимо. Поред фабрика ову екскурзију је обиљежио незабораван провод и дружење, како у аутобусу тако и након обиласка фабрика када смо имали довољно слободног времена и за обилазак Љубљане, гђе смо били смјештени за вријеме екскурзије, а и за међусобна дружења. Студенти и руководство наше организације су овом екскурзијом подигли ниво оваквих обилазака и поставили изазов за нарадне генерације да их надмаше.“ – изјавио је Младен Вукићевић, студент треће године.

Стручна екскурзија у Словенији је лијепо искуство које ћу дуго памтити. Обишли смо неколико фирми које су веома познате у свијету и које гласе за свјетске гиганте у сфери машинства, а и шире. Све оно о чемо смо учили на факултету имали смо прилику да видимо уживо и да обогатимо своје знање, а поред тога је и мотивација за бољи даљи рад на факултету. Поред стручног дијела екскурзије имали смо времена и за обилазак Бледа као и Љубљане у којој смо били смјештени.“ – изјавио је Никола Милошевић, студент треће године.

Оваква врста догађаја први пут организована од стране Удружења студената Жироскоп представља највећи успјех наше студентске организације до сада. Као резултат имамо успостављену комуникацију и прилику за стручно усавршавање и запослење у компанијама које су одмакле на путу ка Индустрији 4.0. Ово такође буди ентузијазам и за стицање практичних знања на факултету прије доласка до дипломе. Наравно, пројекат оваквих размјера не би био остварљив без нашег Машинског факултета, факултета у Љубљани и осталих људи који су препознали потенцијал пројекта и потпомогли га. На томе смо им захвални и тежићемо да наставимо радити на оваквим активностима у будућности.“ – изјавио је Никола Савчић, студент четврте године, представник Удружења студената Жироскоп.

Filter 2019