Fri. Aug 12, 2022
ћирилица /латиница

Синдикат апелује на надлежне да склоне раднике са сунца

Извор: nezavisne.com

За грађевинске раднике нема предаха и њихов посао овиси о потписаним роковима градње, а не од временских услова, па тако из Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске аплеују на надлежне да што прије донесу акт којим ће доћи до прерасподјеле радног времена, те да се радници што прије склоне са сунца.

Високе температуре су увелико почеле, а у току ове седмице се најављују температуре и више од 40 степени.

Драгана Врабичић, предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске, казала је за “Независне новине” да апелују да се донесе било какав акт који ће приморати послодавце да склоне раднике са врућина.

“Ми апелујемо на послодавце да склоне људе са ових врућина, да се изврши прерасподјела радног времена, а на надлежним министарствима је задатак да и они покушају заштити људе одређеним актом, односно које су то температуре на којима није дозвољен рад”, рекла је Врабчићева.

Како је истакла, од десет сати ујутру крећу високе температуре и трају до 18 часова, а како наводи најбоље би било да радници не раде од 11 до 17 часова.

“Најбоље би било да се заједно договоре синдикат и надлежна министарства шта урадити. Најгоре је да се нешто намеће и најбитније је да се људи макну са ових врућина”, рекла је Врбачићева.

Према њеним ријечима, постоје радови који се могу завршити унутра, а битно је направити правилну прерасподјелу рада.

Filter 2019