Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Свјетски дан избјеглица: Прогнани Срби и данас обесправљени

Извор: Срна

Прогнани Срби са подручја Хрватске и ФБиХ ни након 27 година од завршетка рата не могу да остваре имовинска, статусна и друга права која су имали прије сукоба, а у Загребу и Сарајеву нема политичке воље за обезбјеђивање њиховог одрживог повратка, оцијенио је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поводом Свјетског дана избјеглица.

Он сматра да је кључно да Влада Србије покрене суштински дијалог са званичним Загребом и Сарајевом и да, ако је потребно, буду формиране и међудржавне комисије како би се дошло до свеобухватних, правичних и трајних рјешења.

Темељ тог дијалога, према његовим ријечима, треба да буде Бечки споразум о сукцесији, односно, Анекс “Г” тог споразума, у којем је наведено да свим грађанима и правним субјектима морају бити враћена и заштићена права која су имали на дан 31. децембар 1990. године, а да се сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним.

Линта је подсјетио да је из Хрватске протјерано више од пола милиона Срба, колико и из ФБиХ, али да се мали број њих вратио на своја огњишта.

“Процјена је да ће попис становништва у Хрватској показати да у тој земљи не живи више од 150.000 Срба, док их је прије рата било више од 700.000, док у ФБиХ живи око 50.000 Срба”, рекао је Линта.

Сматра да то јасно показује да у Загребу и Сарајеву није било политичке воље да се обезбиједи одржив повратак прогнаних Срба и да Загреб и Сарајево воде политику “цементирања етничког чишћења”.

И предсједник Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крста Жарковић сматра да однос власти Хрватске према Србима повратницима није промијењен, јер Хрватска и даље стриктно води рачуна да број Срба у тој земљи не пређе 3,5 одсто становништва.

“Они држе свој стандард и стриктно воде рачуна да у Хрватској нема више од 3,5 одсто Срба. Према попису из 1991. године Срба је у Хрватској било 12,7 одсто, а сада је то 3,5 одсто и то је политика Фрање Туђмана из 1990. која се и данас спроводи”, рекао је Жарковић Срни поводом Свјетског дана избјеглица.

Говорећи о враћању имовине Србима у Хрватској, Жарковић је рекао да су враћене куће, од којих су неке и обновљене, нагласивши да је питање станарских права и даље неријешено и да ће очигледно тако остати до даљег.

Жарковић је рекао да је због оптужница против Срба који се налазе ван Хрватске, а који су били становници Републике Српске Крајине, и даље несигуран повратак у Хрватску, јер се до сада показало да ко год се од лица на оптужницама вратио, био је ухапшен и најмање тридесетак дана провео у хрватским притворима.

Према његовим ријечима, однос власти Републике Српске према избјеглим Србима из Хрватске је такав да су многа права тих лица ријешена.

“Стало се са деложацијама из кућа које су замијењене за куће у Хрватској”, додао је Жарковић.

Filter 2019