Fri. Jun 24, 2022
ћирилица /латиница

Савјет министара забранио извоз огревног дрвета из БиХ

Извор: Глас Српске

Савјет министара БиХ данас је на ванредној телефонској сједници донио одлуку о забрани извоза обловине, огревног дрвета и пелета из БиХ.

Приједлог ове одлуке почетком јуна ове године упутио је министар Спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, а након разговора с федералним министром пољопривреде Шемсудином Дедићем и представницима Привредне коморе и Удружења послодаваца.

-Ставови надлежних институција Републике Српске и ФБиХ о неопходности усвајања ове одлуке су усаглашени и идентични, што је охрабрујућа вијест за домаће произвођаче и дрвопрерађиваче – истакао је министар Кошарац почетком јуна.

Предложено је да ова забрана на снази буде 90 дана, с могућношћу да буде продужена. У Министарству спољне трговине и економских односа сматрају да ће забраном извоза заштитити домаће привреднике и зауставити континуирано поскупљење шумских сортимената, огрјевног дрвета и производа од дрвета.

-Сврха одлуке је осигурање неопходних количина за прерађивачку индустрију и отклањање пријетње од озбиљне или непоправљиве штете по шуме у БиХ те спречавање критичне несташице ових производа за становништво и привреду проузроковане кризом на свјетском тржишту енергената – навело је Министарсво у приједлогу.

Цијена пелета у БиХ у односу на исти период лани дупло је виша, па је сада за тону потребно издвојити и до 600 марака

Поскупљења пелета прате и цијене огревног дрвета. Тако је палета достигла чак 230 марака, што је за 50 марака више у односу на раније године. 

Filter 2019