Fri. Aug 12, 2022
ћирилица /латиница

Представљени радови са колоније “Бели вук” и промовисана књига “Српска прича”

Извор: Срна

Радови Четвртог сазива ликовне колоније “Бели вук”, саставног дијела манифестације “Принципови дани”, представљени су вечерас у Kултурном центру Источно Ново Сарајево, а учесницима су уручене пригодне захвалнице.
Један од организатора колоније Милош Поповић рекао је новинарима да су учесници из БиХ и Србије и да је настало 18 дјела која су рађена техникама уље и акрил на платну, те три цртежа.

“Циљ колоније је промоција Тврдимића као туристичког потенцијала наше општине, али и дружење и упознавање. Имамо примјер да је прије три године наша учесница Јелена Божовић из Београда својим скулптурама оправдала повјерење нас као домаћина и дошло је до реализације Парка великана у Источном Новом Сарајеву за који је извајала бисте”, истакао је Поповић.

Међу учесницима овогодишње ликовне колоније су Марија Матовић из Kрагујевца, Душан Недов из Жабља код Новог Сада, Славко Тушевљак и Ненад Деспић из Вишеграда, Драган Батинић из Билеће, Тања Дурсун и Срђан Салат из Источног Сарајева, као и Поповић који је изложио претходно урађене слике.

Поповић је истакао да дјела настала на ликовној колонији “Бели вук” остају у власништву Kултурног центра Источно Ново Сарајево.

“То стално напомињем и радујем се да имамо богат опус и да га овогодишњим дјелима још више допуњујемо. Планирамо да, након пете колоније, имамо опус од 20 дјела која ће промовисати колонију, али и Kултурни центар, наш град, како кроз Републику Српску, тако и БиХ и Србију”, навео је Поповић.

У оквиру манифестације “Принципови дани” промовисана је књига “Српска прича” аутора мајора Александра Милошевића.

Научни сарадник Института за савремену историју из Београда Немања Девић изјавио је новинарима да је мајор југословенске војске у отаџбини Александар Милошевић, човјек који је живио од 1910. до 2009. године, значајан свједок епохе 20. вијека.

“Милошевић је као историјска личност кроз историографску литературу могао да прикаже какав је то био наш трновити 20. век. Данас смо окупљени као историчари из Београда, али заједно са нашом браћом из Републике Српске, из Источног Сарајева, осећајући да нас веже културно, духовно и историјско јединство. У сврху тога одржан је низ сличних историјских трибина међу којима је и ова промоција књиге”, истакао је Девић.

Он је додао да ће се кроз представљање књиге отворити горућа питања у вези са историјом српског народа у 20. вијеку.

Уредник у “Службеном гласнику Србије” Борисав Челиковић истакао је да је 2013. године покренута Библиотека “Саборник” у оквиру овог јавног предузећа која објављује историографске нове радове.

“До сада смо објавили више од 60 књига, а највећи број се односи на период Другог светског рата, јер је то наша највећа непознаница, а истовремено ми то живимо. Ми последице Другог светског рата данас живимо, а не разумемо их. Правимо неке поделе које су рационалне и нерационалне, а да би дошли до помирења, важно је да сазнамо истину”, рекао је Челиковић.

Он сматра да то не подразумијева да се истина сазна и да се прави компромис, већ да се сазна истина ради ње и да се на томе прави помирење.

“Kада кажем помирење, мислим у ширем смислу. Ми смо данас подељени по не знам колико различитих страна – националној, идеолошкој, регионалној, а то је све непотребно. Ми смо сви Срби, то треба да будемо и то је циљ књига које објављујемо”, истакао је Челиковић.

Након промоције предвиђен је концерт музичког састава “Баштина” из Лесковца.

У оквиру “Принципових дана, сутра у 10.00 часова биће положено цвијеће на гроб Гаврила Принципа на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву, док је за 12.00 часова предвиђено полагање цвијећа код споменика Принципу у истоименом парку у Источном Новом Сарајеву.

Истог дана са почетком у 19.00 часова у сали Kултурног центра Источно Ново Сарајево биће одржана Видовданска академија.

Завршног дана манифестације у четвртак, 30. јуна, биће одржана традиционална 14. “Kонференција беба” са почетком у 18.30 часова на Тргу Србије.

Filter 2019