Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

„Pohod na Klanac“ u znak sjećanja na prve žrtve Kasindolskog bataljona

Izvor: katera.news

Pripadnici nekadašnjeg Kasindolskog bataljona, njihovi potomci i članovi porodica, te brojni mještani Kasindola, okupili su se danas na klancu, mjestu gdje su poginuli prvi borci ovog bataljona i uspostavljena prva borbena linija.

„Pohod na Klanac“ je tradicionalna aktivnost koja se održava u sklopu manifestacije “Dani kasindolskog bataljona“ i predstavlja jednu vrstu hodočašća i odavanja počasti svim palim borcima Kasindolskog bataljona.

Foto: FB/Dani Kasindolskog bataljona

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Slobodan Maunaga rekao je da je Klanac mjesto gdje su 10. jula 1992. godine pale prve žrtve.

– Na Klancu su poginula četiri vojnika Kasindolskog bataljona, a četiri su ranjena – rekao je Maunaga.

Maunaga je istakao da su na srpske vojnike mučki iz zasjede zapucali neprijatelji, iako je dogovoreno sa komšijama iz Kijeva da neće biti oružanog sukoba, te da će se organizovati mirne straže.

Maunaga je naveo da će za učesnike „Pohoda na Klanac“ biti održan istorijski čas, ali i poslužen vojnički pasulj.

Foto: FB/Dani Kasindolskog bataljona

Član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Nemanja Močević, i učesnik pohoda, izjavio je da je zadatak svakog pojedinca da se sjeća onih koji su svoje živote dali za odbranu Republike Srpske.

– Odajemo počast poginulim borcima Kasindolskog bataljona, ali i svim poginulim i umrlim borcima Vojske Republike Srpske – rekao je Močević.

On je dodao da će se njegovanjem kulture sjećanja i obilježavanjem važnih događaja, kao što je današnji, sačuvati uspomena na stradalnike.

Podsjećamo, u temelje Republike Srpske 99 pripadnika Kasindolskog bataljona utkalo je živote, a zajedno sa borcima Prve i Druge sarajevske brigade i Oklopne jedinice, na ratištima od Olova do Treskavice, stradalo je više od 130 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Parastos poginulim borcima Kasindolskog bataljona i polaganje  vijenaca na spomen-obilježje u Kasindolu obaviće se u subotu, 18. juna, u 9.00 časova.

Filter 2019