Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

„Поход на Кланац“ у знак сјећања на прве жртве Касиндолског батаљона

Извор: katera.news

Припадници некадашњег Касиндолског батаљона, њихови потомци и чланови породица, те бројни мјештани Касиндола, окупили су се данас на кланцу, мјесту гдје су погинули први борци овог батаљона и успостављена прва борбена линија.

„Поход на Кланац“ је традиционална активност која се одржава у склопу манифестације “Дани касиндолског батаљона“ и представља једну врсту ходочашћа и одавања почасти свим палим борцима Касиндолског батаљона.

Фото: ФБ/Дани Касиндолског батаљона

Предсједник Предсједништва Борачке организације “Илиџански борац” Слободан Маунага рекао је да је Кланац мјесто гдје су 10. јула 1992. године пале прве жртве.

– На Кланцу су погинула четири војника Касиндолског батаљона, а четири су рањена – рекао је Маунага.

Маунага је истакао да су на српске војнике мучки из засједе запуцали непријатељи, иако је договорено са комшијама из Кијева да неће бити оружаног сукоба, те да ће се организовати мирне страже.

Маунага је навео да ће за учеснике „Похода на Кланац“ бити одржан историјски час, али и послужен војнички пасуљ.

Фото: ФБ/Дани Касиндолског батаљона

Члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске Немања Мочевић, и учесник похода, изјавио је да је задатак сваког појединца да се сјећа оних који су своје животе дали за одбрану Републике Српске.

– Одајемо почаст погинулим борцима Касиндолског батаљона, али и свим погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске – рекао је Мочевић.

Он је додао да ће се његовањем културе сјећања и обиљежавањем важних догађаја, као што је данашњи, сачувати успомена на страдалнике.

Подсјећамо, у темеље Републике Српске 99 припадникa Касиндолског батаљона уткало је животе, а заједно са борцима Прве и Друге сарајевске бригаде и Оклопне јединице, на ратиштима од Олова до Трескавице, страдало је више од 130 припадника Војске Републике Српске.

Парастос погинулим борцима Касиндолског батаљона и полагање  вијенаца на спомен-обиљежје у Касиндолу обавиће се у суботу, 18. јуна, у 9.00 часова.

Filter 2019