Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Постигнут договор о функционисању КП “Водовод и канализација” Источно Сарајево

Аутор: Филтер/М.К.

Општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и КП “Водовод и канализација” Источно Сарајево, потписале су Споразум о сарадњи којим су, како поручују, ријешена сва питања и проблеми у функционисању овог предузећа.

Споразум предвиђа рјешавање проблема водоснабдијевања за становнике обје општине, као и даљих односа и учешћа локалних заједница на прецизно дефинисан начин.

Општина Источна Илиџа обавезала се да до 2029. године неће формирати властито водоводно предузеће, а да ће у случају формирања још најмање три године воду куповати од КП “Водовод и канализација” Источно Сарајево.

Споразумом се Општина Источна Илиџа обавезала да настави пројектовање, испитивање издашности извора и водотокова, те финансирање извођења радова на својој територији. Техничку и финансијску подршку “Водоводу” пружиће и за радове на проширењу и реконструкцији водоводне и канализационе мреже на подручју општине, у складу са приоритетима које одреди СО Источна Илиџа.

Такође, у случају најављене реализације пројекта “Грабски млини” (каптирање врела са подручја општине Трново у постојећи водоводни систем), Источна Илиџа би финансирала радове на изградњи трасе која пролази подручјем општине.

Општина Источно Ново Сарајево ће, као 100 % власник основног капитала КП “Водовод и канализација” Источно Сарајево, дати писмену сагласност да се проценат својине основног капитала који се налази на територији Источне Илиџе и који је тренутно уписан као капитал “Водовода”, пренесе као акцијски капитал на Источну Илиџу до краја 2022. године.

То практично значи да ће бити потребна промјена одређених чланова оснивачких аката јер Источна Илиџа добија удио у власништву.

У складу с тим услиједиће и учешће Источне Илиџе у управљачким структурама “Водовода”.

Потписници Споразума констатовали су да се цијена воде може мијењати само уз сагласност надлежних органа свих општина.

Filter 2019